> > Eervolle vermelding voor Atelier PRO

Eervolle vermelding voor Atelier PRO

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-03-2012 - Atelier PRO heeft met het ontwerp voor een kunststof fiets- en voetgangersburg een eervolle vermelding gekregen in de internationale ideeënprijsvraag Amsterdam Iconic Pedestrian Bridge.

impressies door atelier PRO

Uit een groep van 324 inzendingen is de brug van PRO door een internationale jury geselecteerd bij de 10 beste ideeën. Het Spaanse team van Nicolas Montesano Victor Vila en Boris Hoppek ontwierp het winnende plan met een ’water plaza’. De tweede prijs ging naar het Franse bureau 2:pm architectures. Het Engelse team van design studio Velorose en constructeurs Heyne Tillett Steel heeft de derde prijs gewonnen. De overige eervolle vermelding waren voor KeurK RIAUTé uit Frankrijk, Yeonmoon Kim en Younggyu Limuit Zuid-Korea, Nicholas Majczan en Michael Roden uit de VS, Maarten den Teuling en Lisa Tang uit Maleisië, Reinaldo Nishimura, Luiz Nogueira, Ari Miaciro en Evangelina Galvão uit Brazilië en Christian Vachon en Marjorie Bradley-Vidal uit Canada.

De 90 meter lange voetbrug overspant de Amstel ter hoogte van de Hermitage. Het programma bevat de brug, een café, ruimte voor fietsreparatie en facilitaire voorzieningen.

Onder het motto ’plastic fantastic’ heeft atelier PRO in samenwerking met Buro Happold een drijvende voetgangers- en fietsbrug van gerecycled kunststoffen ontworpen. Plastic is tot op heden een van de minst recyclede materialen. Door uitsluitend gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen wordt veel bespaard op de zogenaamde ’embodied energy’: het totaal aan energie dat nodig is om een product te maken.

Atelier PRO kiest voor een drijvende brug zonder pylonen of tuien, maar waar de constructie zich onder het brugdek bevindt om zo het zicht op Hermitage en de stad Amsterdam niet in de weg te zitten. Vele kleine overspanningen maken een slank brugdek mogelijk. In de balustrade opgenomen LED verlichting reageert ’s avonds op de bewegingen van passanten en zo wordt het verlichtingsniveau interactief aangepast aan het gebruik. De brugdelen zelf bewegen ook; fietsers en voetgangers laten de brug langzaam op en neer bewegen.

Ondanks dat de Amsterdamse grachten tegenwoordig veel schoner zijn dan in vroeger tijden, is er nog veel te winnen op het gebied van water vervuiling. Significante hoeveelheden plastic eindigen in de gracht. Het is in feite een versie van de Great Pacific Garbage Patch, alleen op kleine schaal. Het overgrote deel van het plastic dat op de oceaan (en in de grachten) drijft is polystyreen of polyethyleen. Beide plastics worden hergebruikt in de brug.

Polystyreen (EPS-schuim) wordt als brugdek gebruikt. De pontons zijn gemaakt van polyethyleen. Om te voorkomen dat de brug wegdrijft wordt het wegdek aan de kade verankerd. De buitenzijde van het EPS-schuim heeft een hard oppervlak (vergelijkbaar met een surfboard), inclusief antislip en is hard genoeg om de slijtage van het voetgangers- en fietsverkeer te weerstaan. De brug is aan het einde van zijn levensloop eenvoudig te verwijderen en kan daarna in een nieuwe gerecycled vorm elders terugkeren. Met gerecycled plastic als belangrijkste materiaal kan dit ontwerp als voorbeeld dienen hoe op innovatieve wijze het mondiale afvalprobleem te verkleinen is.

Organisator [AC-CA] ziet deze prijsvraag als een kans voor architectonische experimenten, discussie en speculatie. Inzendingen dienen een nieuw architectonisch symbool toe te voegen aan de stad Amsterdam en een afspiegeling te zijn van actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en engineering.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook