> > Team Mecanoo Haskoning ontwerpt Eurojust

Team Mecanoo Haskoning ontwerpt Eurojust

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-03-2012 - Mecanoo architecten en Royal Haskoning is het winnende ontwerpteam voor de nieuwbouw van Eurojust in Den Haag. Het landschapsontwerp is van DS landschapsarchitecten.

impressies, een gevelfragment en de situatie door Mecanoo

De ontwerpvisies van in totaal vier kandidaten zijn beoordeeld op de aspecten architectonische kwaliteit, stedenbouwkundige integratie en landschappelijk ontwerp, functionaliteit en programma van eisen, onderhoud en duurzaamheid, en geïntegreerd ontwerpproces. Het winnende team behaalde de hoogste score op deze aspecten. De plannen werden beoordeeld door een jury bestaande uit vertegenwoordigers van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Eurojust, de gemeente Den Haag en de Rijksgebouwendienst, onder voorzitterschap van de Rijksbouwmeester. Volgens de jury sluit de ontwerpvisie van Mecanoo - Haskoning het beste aan op bovengenoemde aspecten in relatie tot de nieuwbouwlocatie van Eurojust.

Het Eurojustgebouw oogt voegt zich in de bebouwingsrichting van de oorspronkelijke bebouwing aan deze zijde van de Johan de Wittlaan. Daarmee wordt tegelijkertijd ruimte gemaakt voor een landschappelijk, publiek voorplein. Het plein maakt een uitnodigend gebaar en biedt zicht op de hoofdingang van Eurojust. De hoogbouw richt zich op dit entreegebied, het World Forum gebied en Den Haag. De laagbouw sluit aan op de schaal van de villa’s en de naastgelegen appartementengebouwen. De zorgvuldige inpassing op de locatie wordt onder meer mogelijk gemaakt door twee lagen onder de grond te bouwen, waarin de conferentiefaciliteiten zich bevinden. De aangrenzende glooiende tuin brengt daglicht in de ondergrondse verdiepingen en versterkt de groene identiteit van de wijk. Het landschapsontwerp integreert de strenge beveiligingseisen voor Eurojust op een natuurlijke manier door onder meer duinen en waterpartijen.

Het winnende plan krijgt een lichte gevel met open en gesloten composiet-elemente. Glazen panelen hellen afwisselend voorover of achterover of zijn een slag naar links of rechts gedraaid, waardoor zowel de lucht als het omringende duinlandschap gereflecteerd worden in het glas en er diepte in de gevel ontstaat.

Binnenin het gebouw worden de bezoekers verwelkomd in een ruime, dubbelhoge lobby met uitzicht op de glooiende tuin. De foyer heeft verschillende zones, van publiek naar meer privé. Een brede trap met uitzicht op het omliggende landschap daalt af naar de lager gelegen verdiepingen. Het water van de vijver in het duinlandschap wordt weerspiegeld in het plafond van de lobby.

De volgende stap is het uitwerken van de ontwerpvisie naar een definitief ontwerp dat naar verwachting eind 2013 gereed is. Twee jaar later kan het nieuwe gebouw worden opgeleverd. De nieuwe huisvesting van Eurojust komt aan de Jan Willem Frisolaan, in het kerngebied van de Internationale Zone in Den Haag.

Op 16 april aanstaande organiseren de gemeente Den Haag, het Rijk en Eurojust een bewonersavond. Tijdens deze bijeenkomst krijgen omwonenden een toelichting op de winnende ontwerpvisie voor het gebouw en het buitenterrein en zal het ontwerp-bestemmingsplan aan de orde komen.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook