> > Start bouw Glazen Boerderij MVRDV in Schijndel

Start bouw Glazen Boerderij MVRDV in Schijndel

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-03-2012 - Vandaag is de bouw begonnen van de Glazen Boerderij van MVRDV, een multifunctioneel gebouw op het centrale marktplein van het Brabantse dorp Schijndel.

© MVRDV

Voor Winy Maas van MVRDV komt met de realisatie van Glazen Boerderij in zijn geboorteplaats een lang gekoesterde wens in vervulling. Op zijn twintigste probeerde Winy Maas de burgemeester te overtuigen iets te doen aan de kale plek in het centrum van het dorp. 20 jaar later, in 2000, vroeg de toenmalige wethouder hem om deze draad weer op te pakken. Sindsdien zijn in een iteratief proces door MVRDV meerdere ontwerpen voor de plek gemaakt, het huidige gebouw is het zevende concept, eerder was ondermeer een ontwerp voor een theater voorgesteld.

De Glazen Boerderij is geïnspireerd op de Schijndelse boerderij. De boerderij is een factor 1,6 vergroot en bevat op 1.600 m² winkels, restaurants, kantoren en een wellness centrum.

Het door de gemeente vastgestelde maximale volume van het gebouw leek op de vorm van een lokale boerderij. MVRDV registreerde en fotografeerde alle overgebleven Schijndelse boerderijen en vroeg kunstenaar Frank van der Salm om een ideale, gemiddelde boerderij te componeren als collage van de bestaande boerderijen. De gemiddeldheid is bepaald naar aanleiding van een gedetailleerd onderzoek naar de bestaande boerderijen. Dit beeld zal op de 1.800 m² grote glazen gevel worden geprint met een moderne techniek die resulteert in het effect van gebrandschilderd glas. De print varieert in sterkte omwille van zicht en transparantie.

’s Nachts zal het gebouw, van binnenuit verlicht, als een monument voor de lokale geschiedenis zijn. Met een hoogte van 14 meter is de boerderij 1,6 keer groter dan een echte boerderij. Het symboliseert de groei van het dorp dat ondertussen een stadje is geworden. De print volgt de schaalvergroting, zo zal de geprinte deur van de boerderij bijvoorbeeld 4 meter hoog zijn, voor volwassenen misschien een vleugje nostalgie uit de jeugd. Om dit effect nog te versterken zal rond de boerderij ook een vergroot erf komen met tafels en een schommel.

De opening van het gebouw in december 2012 zal samengaan met een tentoonstelling, in het Schijndelse Museum Jan Heestershuis, en de publicatie van een boek door NAi Uitgevers waarin de lange ontstaansgeschiedenis van de glazen boerderij in literaire vorm zal worden beschreven door Gerard Buenen, hoofdredacteur van het Schijndels Weekblad.

MVRDV realiseert het gebouw in opdracht van Van den Brand Vastgoed en Remmers Bouwbedrijf. MVRDV werkt samen met onder meer Hooijen (constructeur), IOC Ridderkerk (installaties), Brakel Atmos (gevel) en AGC (glas).

De oplevering is gepland voor december 2012.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook