> > Kaap Skil zet Texel op de architectuurkaart

Kaap Skil zet Texel op de architectuurkaart

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-03-2012 - Afgelopen vrijdag werd het museumgebouw van Kaap Skil in Oudeschild, Texel aan de pers gepresenteerd door projectarchitecte Eve Robidoux (Mecanoo) en Herman Kossman (Kossmann.dejong).

Foto's van Kaap Skil in Oudeschild: Het exterieur bij dag en avond en de drie verdiepingen (foto's door Bart van Hoek). Onderaan de schets van Francesco Veenstra.

Het gebouw fungeert als entreegebouw, museum en café. De entree van Kaap Skil, voorheen het Maritiem & Jutters Museum, is verplaatst van een onoverzichtelijke hoek naar de andere zijde van het museumterrein. Nu heeft entree een logische plaats gekregen aan de meer centraal gelegen Heemskerckstraat in het dorp.

Het gebouw heeft 3 lagen. Door Herman Kossmann, de ontwerper van de tentoonstellingsinrichting, worden dit 3 werelden genoemd.

Op de begane grond is de entree tot het museumterrein en een café. Aan het houten plafond hangt een door Erna van Sambeek vervaardigde kaart van het eiland in Texelse schapenwol. Houten trappen leiden naar het souterrain en eerste verdieping. Verticale spankabels zorgen aan een zijde voor de doorvalbeveiliging.

Op de eerste verdieping worden de vondsten van onderwatertechnologie tentoongesteld. Door de vier kappen en daklichten is dit een mooie ruimte geworden. Helaas is in de ruimte zoveel tentoongesteld dat er weinig loopruimte overblijft.

Het werk van de tentoonstellingsontwerpers Kossmann.dejong komt in de souterrain volledig tot zijn recht. Zij ontwierpen een multimediale presentatie rond de maquette van de Rede van Texel. In 17e en 18e eeuw gingen schepen van de VOC en West-Indische Compagnie op de Rede van Texel voor anker om bij gunstige wind uit te varen. De 18 meter lange maquette was maatgevend voor het souterrain. Het souterrain is 20 procent groter dan de bovenbouw.

Aan weerszijden van de grote centrale ruimten bevinden zich zones met ondersteunende functies, zoals een kantoor, invalidentoilet, keuken, bergingen, installatieruimte, lift en vluchttrap.

De vorm van het museum ontstond in de acquisitiefase. Architect Francesco Veenstra maakte een schetst van een serie aaneengeschakelde puntdaken. De daken mochten niet boven de 12,4 meter uitsteken, een voorwaarde uit het bestemmingsplan. Binnen, op de eerste verdieping, moest minimaal de door het Bouwbesluit voorgeschreven vrije ruimte overblijven.

Het eerste voorstel van Mecanoo was een glazen gebouw. In overleg met de omwonenden is besloten dit aan te passen. Het gebouw kreeg voor de glazen gevel een tweede gevel uit houten latten.

Het hout voor de gevels en het dak is afkomstig uit damwanden Noord-Hollands kanaal. Rijkswaterstaat vervangt deze damwanden elke 40 jaar. Projectarchitecte Robidoux, inmiddels ruim een halfjaar zelfstandig architect, vertelt tijdens de presentatie dat er 10 kilometer houten latten in de gevel zijn verwerkt. De latten meten 50 bij 50 centimeter. Ter hoogte van de verdieping ligt een roostervloer voor de glazenwasser.

Het gebouw is voorzien van zes luiken. Als het museum is gesloten dan sluiten deze en loopt de gevel door voor de deuren van het gebouw. Het sluiten van deze luiken duurt 10 minuten.

In architectuurgidsen over Nederland worden de Waddeneilanden nog volledig genegeerd. De realisatie van Kaap Skil is een goede reden om ook dit deel van Nederland op te nemen. De bijzondere gevel zorgt er voor dat de verschijningsvorm van het museum verandert naar het weer en tijdstip op de dag. Het gebouw, dat inmiddels de bijnaam "Het Kratje" heeft, opent op 30 maart.

Projectgegevens: Programma: Museum met tentoonstellingsruimten, een café en kantoren / Opdrachtgever: Maritiem & Jutters Museum / Architect: Mecanoo architecten / Museumontwerp: Kossmann.dejong / Constructeur: Pieters Bouwtechniek, Utrecht / Installatieadviseur: Peter Prins, Woerden / Aannemer: Bouwcombinatie De Geus & Duin Bouwbedrijf / Vloeroppervlak: 1.200 m² / Ontwerp-oplevering: 2007-2011

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook