> > Atelier PRO ontwerpt diagnostisch centrum VUmc

Atelier PRO ontwerpt diagnostisch centrum VUmc

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-04-2012 - Atelier PRO is geselecteerd voor de nieuwbouw van het Diagnostisch Centrum van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Kenmerkend voor het ontwerp zijn verticale lamellengevel en twee atria.

Beelden van de atria en het exterieur (© atelier PRO)

Het laboratorium wordt onderdeel van de toekomstige uitbreiding aan de zuidkant van het bestaande VUmc–complex aan de Boelelaan in Amsterdam. Het Masterplan VUmc omvat 460.000 m² en is ontworpen door Studio Hartzema.

Het laboratorium aan de Van Der Boechorststraat zal, in de eerste fase, ongeveer 21.000 m² beslaan. Het gebouw bevat een tweetal atria met binnentuinen, ruimten die door atelier PRO worden omschreven als ‘groene longen’. Werkruimten grenzend aan deze atria kunnen een langere periode van het jaar natuurlijk geventileerd worden door een raam te openen op de getemperde buitenlucht die door de zon passief wordt verwarmd.

Het spanningsveld tussen een duurzaam ontwerp en de wens om een alzijdige architectonische expressie is in het ontwerp van atelier PRO gebruikt om een bijzondere gevel te ontwikkelen. Deze zelfbeschaduwende gevel bestaat uit een stapeling van verticale lamellen gemaakt van beton met een zachtgele kleur. De kozijnen worden in een lichte bronstint geanodiseerd en staan afhankelijk van hun geveloriëntatie verticaal of enigszins gekanteld tussen de lamellen. Hierdoor ontstaat een klassiek spel van licht en schaduw, transparantie en geslotenheid in een stapeling van identieke elementen.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook