> > OMA ontwerpt Marina Abramovic Institute (VS)

OMA ontwerpt Marina Abramovic Institute (VS)

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-05-2012 - OMA heeft het ontwerp gepresenteerd voor het Marina Abramović Institute for the Preservation of Performance Art (MAI) dat wordt gevestigd in een voormalig theater in de stad Hudson in de staat New York.

Beelden van het ontwerp: de zuidwest gevel, de zaal voor voorstellingen, een maquette en de organisatie van het programma, georganiseerd rond de ruimte voor voorstellingen, een impressie van een klaslokaal en een doorsnede (© OMA)

Het project verenigt het grensverleggende oeuvre van Marina Abramović met OMA's expertise op het gebied van theaters, musea en tentoonstellingen.

Het MAI wordt een plek voor het behouden en documenteren van oude voorstellingen, dans, theater, film- en videokunst, opera en muziek. Daarnaast biedt het nieuwe instituut plaats en inspiratie voor het ontwikkelen van en experimenteren met nieuwe vormen van performance art. Zo zal het MAI in samenwerking met nationale en internationale scholen en kunstinstellingen workshops, lezingen en festivals organiseren om het publiek te trainen in het ondergaan van langdurige performances waar Abramović’s werk bekend om staat. Door wetenschap, technologie, kunst, cultuur en educatie met elkaar te verbinden, streeft het instituut naar een leidende rol in de internationale kunstwereld.

Abramović: ‘Het MAI heeft als doel de intellectuele en spirituele erfenis van performance art uit de jaren 70 te behouden en te beschermen. Het nieuwe instituut is een hommage aan tijdgebonden en immaterieële kunst.'

Het project wordt geleid vanuit het OMA kantoor in New York door partner Shohei Shigematsu samen met associate-in-charge Jason Long. Shigematsu: 'We zijn erg enthousiast over het ontwerpen van een nieuwe theater-typologie, afgestemd op de specifieke eigenschappen van voorstellingen met een lange duur.’

In OMA’s ontwerp wordt de bestaande structuur geoptimaliseerd om zowel onderzoek naar als productie van voorstellingen te accommoderen. Het door OMA ontworpen meubilair en de verlichting ondersteunen de beleving van deze voorstellingen.

Abramović is wereldwijd bekend om haar videokunst en landurige performance. In 2010 organiseerde het Museum of Modern Art in New York een overzichtstentoonstelling van haar werk. Een deel van de tentoonstelling werd een jaar later getoond in de Garage Center for Contemporary Art in Moskou waarvoor OMA momenteel een nieuwe galerie ontwerpt in het beroemde Gorky Park in het centrum van Moskou.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook