> > Siemens kantoor van NL Architects voltooid

Siemens kantoor van NL Architects voltooid

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-06-2012 - Burgemeester Frank Kerckhaert heeft vanmiddag officieel het nieuwe kantoor van Siemens Hengelo geopend. Het gebouw is een ontwerp van NL Architects.

foto's: Bart van Hoek

Het gebouw maakt deel uit van de binnenstedelijke gebiedsontwikkeling Hart van Zuid waar de afgelopen jaren zich het ROC van Twente, het Pop- en Cultuurpodium Metropool en Twents Techniekmuseum HEIM zich hebben gevestigd.

Het kantoorpand, waarvan de bouw in maart 2010 startte, bevat een breed scala aan energiezuinige Siemens technieken. Zo zijn de klimaatregeling, het toegangsbeheer, de brandmeld- en inbraakinstallaties, de energiemonitoring, alsmede de overige elektrotechnische installaties van het fabrikaat Siemens. Ook de daglichtregeling van Siemens, als onderdeel van het Total Room Automation concept, is bijzonder. Het lichtniveau binnen, waarbij lichtbronnen van Siemensdochter Osram zijn gebruikt, wordt aangepast aan de weersomstandigheden en aan de hoeveelheid licht buiten het gebouw. Hierdoor is niet alleen een architectonisch, maar ook technisch bijzonder en duurzaam kantoorpand ontstaan. Ten opzichte van traditionele bouw wordt er in het nieuwe Siemenspand 30 procent minder energie gebruikt. Siemens bestuursvoorzitter Ab van der Touw: “De opening van dit bijzondere pand is voor Siemens een belangrijke stap in het verduurzamen van onze eigen gebouwen. Als je duurzaamheid verkoopt, moet je ook het goede voorbeeld geven. Onze kantoren in Den Haag zijn binnenkort eveneens aan de beurt”.

Het Siemens kantoorgebouw in Hengelo is opgetrokken uit baksteen met een getande glazen voorgevel. Een vorm die is afgeleid van de sheddaken van de achterliggende fabrieksgebouwen en refereert aan de rijke industriële traditie van Hengelo. Het kantoor heeft een oppervlakte van ruim 8.500 m², een parkeergarage met 160 parkeerplaatsen en kan zo’n 550 medewerkers huisvesten. In het interieur van het nieuwe kantoor vindt men een verwijzing naar de houten bekistingen waarin de grote compressorinstallaties, die in Hengelo worden samengebouwd, over de gehele wereld worden vervoerd. Ook wordt voor het eerst op deze schaal in ons land het Nieuwe Werken bij Siemens toegepast, waardoor de flexibiliteit toeneemt en er minder kantoorruimte nodig is.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook