> > Serge Schoemaker presenteert plan Fort Hoofddorp

Serge Schoemaker presenteert plan Fort Hoofddorp

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-09-2012 - Serge Schoemaker Architects heeft de plannen onthuld voor de herbestemming van het Fort bij Hoofddorp. Doel van het plan is om het werelderfgoedmonument toegankelijk te maken voor het publiek. Het 8.100 m² grote forteiland zal worden getransformeerd tot openluchtheater en horecagelegenheid.

beelden: Serge Schoemaker Architects

Het fort bij Hoofddorp uit 1907 is voor het publiek momenteel slechts sporadisch toegankelijk. In opdracht van de Hoofddorpse ondernemers Guido Elzenaar en Femme Hammer heeft Serge Schoemaker Architects dit jaar een bouwtechnisch haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en een ontwerp gemaakt ten behoeve van een herbestemming. Provincie Noord-Holland en Gemeente Haarlemmermeer hebben zich nu met een principebesluit achter de plannen geschaard.

Het fortgebouw omvat 1.200 m² vloeroppervlak en is gemaakt van massief ongewapend beton. Het is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en ligt midden in de Haarlemmermeer, op de plek waar de Geniedijk de Hoofdvaart kruist. De kringstelling, aangelegd tussen 1880 en 1920, staat sinds 1996 op de Wereldgoedlijst. Het fort bij Hoofddorp is met twee verdiepingen en een aan de fortgracht gelegen capponière uniek binnen de Stelling.

Het ontwerp voor de herbestemming voorziet in een restauratie van het fortgebouw en forteiland, inclusief de ondergrondse verbindingsgangen. Het 'terreplein', de achter de vestingwallen verzonken buitenplaats, zal het nieuwe kloppende hart worden van het eiland: tegen de halfronde binnenzijden van de vestingwallen zullen terrasvormige zitplaatsen worden gecreëerd, waarmee een openluchttheater met 300 zitplaatsen zal ontstaan.

Binnen in het fortgebouw zijn in het verleden de massieve tussenstanden gesloopt. Het interieurontwerp maakt van deze ruimtelijke situatie optimaal gebruik en refereert tegelijkertijd naar de originele opzet: de nieuwe houten eettafels voor het restaurant zullen door middel van metalen frames worden opgehangen aan de betongewelven, ter plaatse van de in het verleden verwijderde muren. Met het zwevende interieurontwerp wordt de massiviteit van de plaatselijk 1,8 meter dikke gewelven op functionele wijze benadrukt.

Voor de beheersing van het vochtige klimaat wordt bewust naar een duurzame oplossing gezocht. De plannen voorzien in een warmte-opwekking door middel van aardwarmte en een continue verwarming van het gebouw door middel van vloerverwaming. De totale kosten voor het herbestemmingsplan zijn geraamd op 2,25 miljoen euro.

22 september aanstaande organiseren gemeente en initiatiefnemers een informatieochtend. Van 10 tot 12 uur kunnen omwonenden en geïnteresseerden terecht op het fort om de plannen nader te bekijken en vragen te stellen.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook