> > Paul de Ruiter ontwerpt hoofdkantoor Fluor

Paul de Ruiter ontwerpt hoofdkantoor Fluor

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-09-2012 - Architectenbureau Paul de Ruiter heeft in samenwerking met Dura Vermeer de Design & Build competitie gewonnen voor het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van Fluor in Hoofddorp.

Fluor is een beursgenoteerde ingenieursbureaus op het gebied van engineering, procurement, constructie, maintenance (EPCM) en projectmanagement en is al meer dan 50 jaar actief in Nederland. Het nieuwe hoofdkantoor, waarvan Fluor ook de eigenaar wordt, komt op steenworp afstand te liggen van Schiphol, op het duurzame bedrijvenpark de Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp. De nieuwe huisvesting, met een omvang van 20.000 m² brutovloeroppervlak, zal ruimte bieden aan 900 arbeidsplaatsen.

Fluor wil door middel van de nieuwe huisvesting nog beter kunnen inspelen op de grootschalige internationale vragen die zij krijgen op het gebied van zowel petrochemische als duurzame energiewinning. Bij het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor is de specifieke werkwijze van Fluor, waarbij in zeer grote projectteams aan complexe projecten wordt gewerkt, een leidend principe geweest. Het gebouw vervult een belangrijke rol in het verbinden van alle medewerkers met als doel de samenhang, het werkplezier en de productiviteit te vergroten. In het ontwerp stelt Architectenbureau Paul de Ruiter het welbevinden van de Fluor medewerker centraal. Zo zijn bijvoorbeeld alle werkvloeren optimaal georiënteerd op de zon, waarbij de gevel zo is ontworpen dat daglicht zoveel mogelijk binnen komt zonder lichthinder of opwarming te veroorzaken.

Er wordt naar gestreefd het BREEAM Very Good certificaat te behalen. Op het dak komt 2.000 m² aan zonnecellen, een Warmte- en Koude-Opslag (WKO) draagt zorg voor de verwarming en de koeling van het gebouw. Hierdoor wordt zowel het totale energieverbruik als de CO2 uitstoot sterk verminderd.

Sinds een aantal jaren zijn in de Nederlandse bouw geïntegreerde contractvormen zoals Design & Build sterk in opmars. Het belangrijkste kenmerk is dat de traditionele scheiding tussen ontwerp en uitvoering wordt opgeheven. Architectenbureau Paul de Ruiter, Dura Vermeer, DWA en Corsmit/Haskoning gaan integraal samenwerken om een zo intelligent mogelijke huisvesting voor Fluor te realiseren, met in acht neming van de hoogwaardige kwaliteits- en veiligheidseisen van het bedrijf en met een gegarandeerde opleverdatum en budgetbewaking. Tevens is er sprake van de overname van het bestaande, verouderde pand van Fluor in Haarlem door het consortium en het maken van een concreet herontwikkelingsplan.

Medio 2013 wordt met de bouw gestart. Fluor zal naar verwachting in de eerste helft van 2015 naar Hoofddorp verhuizen.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook