> > Wiegerinck ontwerpt school Groenhorst Velp

Wiegerinck ontwerpt school Groenhorst Velp

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-10-2012 - Wiegerinck architectuur stedenbouw ontwerpt de renovatie en uitbreiding van Groenhorst Velp. De opdracht is via Europese Aanbesteding verkregen in samenwerking met DWA Installatie- en Energieadvies, JVZ Raadgevend Ingenieursburo en Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur.

beelden: Wiegerinck architectuur stedenbouw

Groenhorst Velp biedt VMBO, MBO en Cursus- en Contact-onderwijs in de groene sector. In al deze opleidingen neem de “praktijk” een belangrijke plaats in.

De bestaande school ligt verscholen achter woonbebouwing aan de noordoost-grens van Velp en de Veluwe. Door het aankopen en vrijmaken van twee percelen aan de Beukenweg krijgt de school een groen voorterrein en een zichtbare plek in Velp.

De school wordt uitgebreid met een nieuw bouwdeel van 1.100 m² dat de vrijstaande gymzaal zal gaan verbinden met het oudste bouwdeel van de school. Dit bouwdeel wordt ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd. Het bestaande gedeelte krijgt een nieuwe gevelafwerking, zodat de school één nieuw gezicht krijgt.

In de nieuwbouw leidt een nieuwe hoofdingang naar de dubbelhoge aula met een omloop op de eerste verdieping. Vanaf deze omloop kijk je de aula in, is er uitzicht over de schooltuin en bereik je de theorielokalen op de eerste verdieping van nieuw- en oudbouw. Alle praktijklokalen liggen op de begane grond en grenzen aan bijbehorende praktijkruimtes op het buitenterrein.

De onregelmatig gelede gevels krijgen een huid van roestbruin Cortenstaal. Dit onderhoudsvrije, robuuste materiaal met een natuurlijke uitstraling en warme kleur sluit naadloos aan bij de eigenschappen van deze school. De gymzaal wordt volledig voorzien van een begroeide gevel. De cortenstaal-gevel is demontabel en eenvoudig recyclebaar. Met de ingrijpend verbeterde isolatie en natuurlijke houten kozijnen wordt het een slim, onderhoudsarm en duurzaam gematerialiseerd gebouw met een uitstraling die zowel opvalt als opgaat in de groene omgeving.

Ook in het interieur worden zo weinig mogelijk verschillende materialen toegepast. Uit oogpunt van materiaalbesparing, rendement van de vloerverwarming, robuustheid en onderhoudskosten worden vrijwel alle betonnen vloeren gepolijst en in het zicht gelaten.

Een warmte- koude opslagsysteem in de bodem met lage temperatuurverwarming in de betonnen vloeren verzorgt de verwarming en koeling van de school. In elke ruimte kunnen ramen open. Voor de dagen waarop dit niet mogelijk is zorgt een op CO2-niveau gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning op een energiezuinige manier voor een frisse school.

Wiegerinck architectuur en stedenbouw heeft inmiddels het definitief ontwerp afgerond.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook