> > Opening Melkwegbrug van NEXT Architects

Opening Melkwegbrug van NEXT Architects

08-10-2012 - Zaterdagmiddag 13 oktober opent wethouder Hans Krieger de Melkwegbrug in Purmerend. De door NEXT Architects ontworpen brug verbindt de wijk Weidevenne en het historisch stadcentrum van Purmerend.

De Melkwegbrug ligt in het verlengde van de Melkweg, de historische verbinding tussen Amsterdam en Purmerend. De aanleg maakt deel uit van de verbindingsstrategie tussen het oude centrum en de Kop van West waarin de Kanaalzone een belangrijke rol speelt.

NEXT Architects: "De brug is meer dan de snelst mogelijke overgang van A naar B. Voor het hechten van de twee stadsdelen is daarom ook verblijfskwaliteit aan de brug toegekend als uitzicht, zitplekken en ontmoetingsruimte. De brug wordt hierdoor meer dan alleen een verbinding; de brug wordt een bestemming op zich."

Het meest opvallende deel van de brug is een enorme boog die een hoogte van 12 meter boven het water bereikt en een bijzonder uitzicht biedt over de stad. Het hoge uitkijkpunt is een attractie op zich en laat de voetganger de relatie tussen het nieuwe en oude deel van Purmerend optimaal ervaren. De boog benadrukt de historische richting van de Melkweg.

Het langzaam verkeer kruist het water via het lage brugdeel, dat onder de boog doorsteekt en kan worden geopend voor de scheepvaart. Dit brugdeel maakt een slinger over het water, waarmee voldoende lengte wordt gemaakt om binnen de beperkingen van de maximale hellingshoek voor het fiets- en rolstoelverkeer te blijven.

De boogbrug weegt 85 ton, bestaat uit 130 treden en wordt gedragen door een stalen boog. Dezr constructie maakt het mogelijk de openheid en perspectief te behouden. De verschillende brugdelen gaan vloeiend in elkaar over en vormen één geheel. Deze eenheid tussen de twee brugdelen wordt versterkt door de continuïteit in materiaal en kleur. In de rand van de brug zijn LED-lijnen aangebracht die de contour van de brug aanlichten en ook na zonsondergang een spectaculair stadsgezicht garanderen.

Het ontwerp van de brug is gemaakt door NEXT architects in samenwerking met Rietveld Landscapes, ABT en IBA. Na het winnen van de meervoudige opdracht in 2007 is het ontwerp uitgewerkt en in 2010 met een engineering & construct contract aanbesteed. De uitvoering was in handen van Volker Staal en Funderingen samen met KWS Infra (verhardingen) en is in eigen beheer gefabriceerd in de werkplaats in Rotterdam.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook