> > Huis van de Heuvel in Breda geopend

Huis van de Heuvel in Breda geopend

09-10-2012 - Het Huis van de Heuvel aan het Mgr. Nolensplein in de Bredase wijk de Heuvel heeft officieel haar deuren geopend. Atelier PRO integreerde een door Granpré Molière ontworpen kerk in de nieuwbouw.

De naoorlogse kerk, die in de volksmond 'het Ledikant' heet, heeft de status van rijksmonument. Het Huis van de Heuvel omvat een gemeenschapshuis, twee basisscholen, peuterspeelzaal, kinderopvang en buitenschoolse opvang, consultatiebureau, bibliotheek, sportzaal en huismeesterbureau. Het totale programma is 6.710 m² groot, waarvan 4.095 m² nieuwbouw.

Om de combinatie van brede school en voorzieningencentrum mogelijk te maken, heeft atelier PRO de in onbruik geraakte kerk aangevuld met nieuwbouw. Het bestaande gebouwencomplex vormt samen met de uitbreiding één ensemble, waarbij nieuw en oud elkaar versterken. De balans tussen de twee is niet alleen te vinden in massaopbouw en materiaalgebruik, maar blijkt ook uit de abstracte witte volumes die in de onaangeroerde middenbeuk van de kerk lijken te zweven.

De eenheid van de bebouwing wordt verder benadrukt door een wintertuin met verbindingsbrug die de schakel vormt tussen oud en nieuw. De foyer in de kerk en de aula in de nieuwbouw stimuleren de interactie tussen de verschillende gebruikers optimaal door middel van verscheidende zichtlijnen en vides. Dezelfde ruimtelijkheid is ook terug te vinden in het interieur van de scholen. Ondanks de hoge dichtheid aan programma is een sculpturale binnenruimte ontstaan met spannende vides en bijzondere lichtinval.

De hoge dichtheid aan het programma is af te lezen aan het exterieur van het ensemble, met een kloeke eenheid als gevolg. Het exterieur sluit naadloos aan op de omliggende naoorlogse bebouwing. De omliggende huizenblokken hebben een dorps en spontaan karakter. Het ensemble van kerk, bijgebouwen en nieuwbouw dragen hieraan bij door een scharnier te vormen tussen het centrale plein en de groene Brink met groene weiden, hoge platanen en beukenhagen.

De ingrepen in het interieur van de kerk zijn omkeerbaar: ze zijn zo uitgevoerd dat de kerk in oorspronkelijke staat kan worden teruggebracht. De bijgebouwen van de kerk, de sacristie en de pastorie met kleine zaal, zijn behouden en in het ontwerp geïntegreerd.

Atelier PRO omschrijft het Huis van de Heuvel als een eigentijds commentaar op de historiserende architectuur van de Delftse School waarin materiaalgebruik en plastiek een krachtige rol spelen.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook