> > MVRDV wint prijsvraag in Zuid-Korea

MVRDV wint prijsvraag in Zuid-Korea

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

04-12-2008 - Daewoo Consortium heeft bekend gemaakt dat MVRDV de ontwikkelaars prijsvraag voor het concept voor een nieuw stadscentrum voor de toekomstige stad Gwanggyo, 35 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Seoul, heeft gewonnen.

Het plan bestaat uit een serie begroeide heuvelachtige gebouwen met grote programmatische diversiteit. De stadskern, een zogenaamd Power Centre, moet als katalysator dienen bij de verdere verdichting en ontwikkeling van de nieuwe stad. Het nieuwe centrum is één van de twee voorziene stadscentra van de toekomstige nieuwe stad.

Sinds het begin van de eeuw worden lokale centra met een hoge dichtheid en een gevarieerd programma in de Koreaanse stedenbouw toegepast. Deze knopen bestaan uit een mix van publieke en culturele voorzieningen, retail, woningbouw, kantoren en vrijetijdsvoorzieningen en genereren nieuw leven in voorstedelijke gebieden en stimuleren verdere ontwikkelingen hier omheen: de Power Centre strategie. Het programma van het Gwanggyo Power Centre omvat 200.000 m² woningbouw, 48.000 m² kantoren, 200.000 m² culturele faciliteiten, retail, leisure en onderwijs, en 200.000 m² parkeergelegenheid.

Alle elementen van het gevarieerde programma zijn ontworpen als ringen. Door deze ringen naar buiten te duwen krijgt elk onderdeel van het programma een buitenruimte. De beplanting rondom deze terrassen heeft een circulatiesysteem van verdieping naar verdieping en voorziet in de opslag van water en de irrigatie van de beplanting. De daken en de terrassen zijn beplant met met buxus struiken, waardoor er een eenvormig, sterk en duidelijk herkenbaar park ontstaat. Dit verticale park verbetert het gebouwklimaat en de ventilatie, en vermindert het energie- en waterverbruik. Als resultaat hiervan verrijst een serie van groen begroeide heuvels in het landschap.

De locatie is omgeven door een meer en beboste heuvels. Het ontwerp is erop gericht om in aanvulling op het nieuwe programma een nieuw landschap te creëren, dat de groene kwaliteiten vergroot, en het omringend groen verbindt tot een groot park.

Het verschuiven van de verdiepingen veroorzaakt als tegeneffect holle kernen, waardoor grote atria ontstaan. Deze dienen als lobby's voor de woningen en de kantoren, als pleinen voor het winkelgebied en entreehallen voor het museum en de vrijetijdsvoorzieningen.

In elke toren is een aantal vides gecreëerd die als semi-openbare ruimtes dienen en verbonden zijn met het atrium om te voorzien in licht en ventilatie. Op de laagste verdiepingen worden de atria verbonden door een serie van openbare ruimten op verschillende niveaus. Het Power Centre creëert een verdicht stedelijk programma met veel ruimte voor groen.

Het concept ligt momenteel bij de Urban Innovation Corporation van de provincie Gyeonggi en wordt onderzocht op haalbaarheid en verdere ontwikkeling. De geschatte begroting en doorlooptijd van het plan moeten nog worden vastgesteld. Voltooiing wordt voorzien in 2011. Een consortium, geleid door Daewoo, zal het project ontwikkelen. DA Group heeft MVRDV opdracht gegeven het plan te ontwerpen. Als ingenieur is ARUP bij het project betrokken.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook