> > Perspreview Rotterdam Centraal Station

Perspreview Rotterdam Centraal Station

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-11-2012 - Donderdag is de nieuwbouw van Rotterdam Centraal gepresenteerd aan de pers. Architectuur.ORG was erbij.

foto's door Bart van Hoek

Het nieuwe Rotterdam Centraal bestaat uit een pijlvormige stationshal aan de centrumzijde die met een brede passage is verbonden met de grote glazen kap over alle perrons op Y-vormige stalen kolommen. In het station is plaats voor 8.000 m² commerciële ruimte en 4.000 m² kantoren.

Benthem Crouwel Architekten schatte de kans laag in dat zij na Amsterdam, Den Haag en Utrecht de opdracht voor het vierde grote stationsproject in Nederland zouden binnenhalen en zocht de samenwerking met Jeroen van Schooten van Meyer Van Schooten Architecten en Adriaan Geuze van West 8. Deze samenwerking, Team CS genaamd, kreeg de opdracht om het station in Rotterdam vorm te geven. De medewerkers van de drie bureaus vestigden zich speciaal voor dit project in het naastgelegen Groothandelsgebouw.

De stationshal krijgt een grote glazen gevel aan de zuidzijde. De hal is volgens architect Jan Benthem (Benthem Crouwel Architekten) ontworpen als venster op de stad. Verder valt er door piramidevormige daglichten via spiegels licht in de stationshal. Hierbij refereert Benthem aan de lichtval op een beroemde afbeelding uit 1934 van Grand Central Station in New York. Jan Benthem: "Iedere ontwerper van stations heeft deze afbeelding boven zijn bureau hangen."

De buitenzijde van de stationshal heeft een bekleding van rvs stroken. Benthem paste deze bekleding eerder toe op zijn drijvende woning in Amsterdam. In Rotterdam koos hij rvs dat meer glimt.

Een mijlpaal in de bouw is de opening van de passage naar de sporen. Tegelijk wordt het blauwe tijdelijke station buiten gebruik gesteld en verliest de fietstunnel zijn tijdelijke rol als voetgangerspassage. De passage heeft een natuurstenen vloer. Aan weerszijden zijn de (rol)trappen naar de perrons en achter glazen puien, winkels.

Dat de 150 meter lange en 49 meter brede passage morgen officieel wordt geopend betekent nog niet dat deze af is. Aan een zijde voeren tijdelijke houten trappen naar de perrons. Dit heeft te maken de bouwvolgorde. Nadat de tijdelijke trappen naar de naastgelegen fietstunnel worden verwijderd is er plaats om de roltrappen naar de nieuwe passage te plaatsen.

In 2013 moet Rotterdam Centraal worden opgeleverd.

Recent Architectuur Nieuws

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

(07-01-2016) - Robbrecht en Daem ontwerpen VRT-gebouw

(07-01-2016) - Ben van Berkel opent Arnhems architectuurjaar

(06-01-2016) - Huurcontract voor hotel Amsterdam RAI ondertekend

(06-01-2016) - Rotterdam presenteert gebiedsvisie Stadionpark

(06-01-2016) - Fonds voor verduurzaming monumentale scholen

(04-01-2016) - Recensie: People Place Purpose

(31-12-2015) - Het Valkhof toont bijzondere architectuurboeken

(25-12-2015) - AECOM en Pininfarina winnen competitie Istanbul

© Architectuur.ORG - 1999 - 2016 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook