> > Onix wint De Vredeman de Vries Prijs

Onix wint De Vredeman de Vries Prijs

03-12-2012 - De Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur van de provincie Fryslân is gewonnen door Onix met de Michaëlschool te Leeuwarden. De prijs is zaterdag uitgereikt door gedeputeerde Jannewietske de Vries in het bezoekerscentrum van het Woudagemaal te Lemmer.

Onix ontwierp een onregelmatig zeshoekig schoolgebouw van twee lagen. In het interieur bepalen gekromde wanden het beeld. De gangen van de school komen samen in een centraal gelegen vide. Basis voor de structuur van de school was het pentagram of de vijfster.

De jury koos unaniem voor het ontwerp van Onix. Volgens de jury heeft de school een voorbeeldfunctie: ‘de jury kent geen enkele school uit de laatste tien jaar waarvan het interieur zo ruimtelijk en rijk is.' Het winnende team, bestaande uit de ontwerper Onix en opdrachtgever Stichting Vrije Scholen Athena, ontvangt een bedrag van € 5000,- en een oorkonde.

De overige genomineerden, Woonhuis te Oudebiltzijl van Auke J. de Vries Architekten, bezoekerscentrum Woudagemaal van Jelle de Jong architekten en Provinciehuis Fryslân in Leeuwarden van Soeters Van Eldonk architecten ontvangen ieder € 500,-. Er waren voor de prijs negenenvijftig inzendingen. De jury bestond dit jaar uit architect Rob Hendriks, architectuurhistoricus Cilly Jansen, architect Jurgen van der Ploeg en de stedenbouwkundigen Olof van der Wal en Enno Zuidema.

De architectuurprijs wordt uitgereikt als erkenning voor het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen opdrachtgever en ontwerper. Daarbij staan het ontwerpproces, de toegevoegde waarde en relevantie voor de samenleving centraal. Zowel geregistreerde, als niet-geregistreerde architecten konden in aanmerking komen voor deze prijs. De provincie Friesland wil met deze prijs de belangstelling voor architectuur bij een breed publiek vergroten. De prijs is daarnaast bedoeld om de architectonische kwaliteit van bouwwerken te bevorderen.

VNL-architecten uit Grou heeft de Leeuwarder Courant publieksprijs gewonnen voor de uitbreiding van een woning aan het Fioringras in Leeuwarden.

Een expositie met het winnende ontwerp, de nominaties en de andere geselecteerde ontwerpen is de komende tijd te zien in het Provinciehuis te Leeuwarden.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook