> > Wiegerinck ontwerpt zorgvoorzieningen Monnikenberg

Wiegerinck ontwerpt zorgvoorzieningen Monnikenberg

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-12-2012 - Wiegerinck architectuur stedenbouw is geselecteerd voor het ontwerp van de zorggerelateerde voorzieningen op Zorgpark Monnikenberg in Hilversum. Het masterplan voor Monnikenberg is een ontwerp van SVP en Bosch Slabbers.

Aan de westzijde van de Monnikenberg, tegen de bestaande stad aan, ontstaat de komende jaren een nieuw Zorgpark met een grote diversiteit aan zorgfuncties en innovatieve zorgconcepten. Op het Zorgpark komen straks onder andere de nieuwbouw van Tergooi Hilversum, Merem Behandelcentra en Mytylschool, een nevenvestiging van het NKI/AVL, Dialysecentrum 't Gooi, een Ambulance-uitrijpost, Trombosedienst en diverse overige zorggerelateerde voorzieningen. Op het park komt eveneens een grote parkeervoorziening. Over de realisatie van een Hoogwaardig Openbaar Vervoer-verbinding naar het park moet nog besloten worden.

Het karakteristieke bos bepaalt de sfeer en de identiteit van het gebied. De nieuwbouw staat letterlijk en figuurlijk in het bos. De bouwhoogte in het masterplan is dan ook vastgesteld op de kruinhoogte van de bomen zodat de gebouwen niet boven de bomen uitsteken. Het zorgvuldig inpassen van de bebouwing in het landschap vormt samen met vereiste duurzaamheid en flexibiliteit de kernopgave van de ontwerpopdracht.

Bij de inrichting van het gebied staat het gemak van de patiënt voorop, het hele gebied wordt autoluw en wordt zoveel mogelijk ingericht als langzaam verkeersgebied. De functies zijn helder en overzichtelijk gepositioneerd waarbij rekening is gehouden met de gewenste relaties en samenwerkingsverbanden.

De verschillende bouwdelen worden gegroepeerd rondom een centrale openbare ruimte, de zorgboulevard. De gebouwen kunnen verschillende functies huisvesten en allemaal een eigen identiteit krijgen. De hoofdbouwmassa wordt bepaald door een onderbouw met patio’s en daarbovenop gepositioneerde losse gebouwdelen.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook