> > Radiotherapiecentrum Westfriesgasthuis door dJGA

Radiotherapiecentrum Westfriesgasthuis door dJGA

13-12-2012 - Het centrum voor radiotherapie en oncologie op het terrein van het Westfriesgasthuis in Hoorn is in gebruik genomen. De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp, interieurontwerp en constructief ontwerp van het gebouw.

Met de opening van het centrum heeft dJGA opnieuw een project op het terrein van het Hoornse ziekenhuis afgerond. Eerder heeft dJGA het hoofdgebouw van het Westfriesgasthuis en het GGZ-gebouw op hetzelfde terrein ontworpen. Het materiaalgebruik en de kleurtoepassingen van het exterieur van het radiotherapiecentrum zijn door dJGA afgestemd op het ontwerp van het hoofdgebouw.

Bij het ontwerp voor het radiotherapiecentrum is extra aandacht besteed aan het comfort van de patiënt, de bovengrondse bestralingsruimten vormden daarbij de grootste uitdaging van het project.

Bijzonder aan het project is dat de bestralingsruimten bovengronds liggen waardoor er daglicht binnenkomt en de wachtruimten zicht op de omgeving bieden. Bouwkundig en architectonisch gezien was dit een grote uitdaging. De bestralingsruimten hebben betonnen muren van zo’n drie meter dik. Hierdoor wordt voorkomen dat buiten de behandelmuren de straling een risico vormt voor de volksgezondheid. In het ontwerp is geprobeerd de bestralingsruimten er niet als bunker uit te laten zien. “We hebben gebruik gemaakt van een gang zonder deuren, die functioneert als een soort sluis. Zo voelen de patiënten zich niet opgesloten en blijven ze in contact met de omgeving,” aldus Hans Liscaljet, architect bij dJGA.

Bij de inrichting is ook rekening gehouden met de bestralingsapparatuur. “De benodigde apparatuur is allemaal weggewerkt achter schuifwanden, die bekleed zijn met zachte materialen,” zegt Jeroen Warnaar, als architect verantwoordelijk voor het interieurontwerp. “In de behandelruimten zijn spanplafonds gemonteerd waarop kunstwerken met een natuurmotief zijn te zien. Door het verlichte kunstwerk op het plafond te plaatsen, wordt de patiënt bij binnenkomst verrast door het kunstwerk en wordt de aandacht afgeleid van de bestralingsapparatuur. Tijdens de behandeling kan de patiënt zijn of haar gedachten laten dwalen.”

Het centrum voor radiotherapie en oncologie is een samenwerking van het Westfriesgasthuis en het VU medisch centrum. Het VUmc gaat de radiotherapie verzorgen. In het gebouw is ook de polikliniek oncologie Esperanz aanwezig, een samenwerkingsverband van het Westfriesgasthuis, het Zaans Medisch Centrum en het Waterland Ziekenhuis.

De bouw van het radiotherapiecentrum is in mei 2011 gestart en in oktober 2012 opgeleverd. Vanaf januari 2013 worden er jaarlijks meer dan duizend patiënten behandeld.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook