> > DNB bank in Oslo van MVRDV voltooid

DNB bank in Oslo van MVRDV voltooid

13-12-2012 - Het door MVRDV ontworpen gebouw met 17 unieke verdiepingen en een oppervlakte van 36.500 m² voor DNB Bank in Oslo is opgeleverd en in gebruik. Het gebouw maakt deel uit van een cluster van drie gebouwen die het hoofdkantoor van de internationale bank vormen.

De nieuwbouw vervangt twintig bestaande kantoren en moet het sociale en democratische karakter van de organisatie weerspiegelen in een gebouw met uitstekende werkomstandigheden en ruimtelijke kwaliteiten. Hiervoor ontwierp MVRDV een onregelmatig gevormd gebouw bestaande uit "pixels." Deze pixels van 6 bij 6 meter zijn gebaseerd op de ideale werkgroep van de bank, 4 medewerkers. De hoofddraagconstructie van het gebouw is van staal. De gevel is gerealiseerd in baksteen.

MVRDV gebruikt het woord rots om het onregelmatig gevormde gebouw te omschrijven. Deze vorm respecteert zichtlijnen, zorgt voor beschutting bij de entree en biedt ruimte aan daktuinen op de verdiepingen. Onderdeel van het ontwerp is een openbare passage naar het nabij gelegen Centraal Station van Oslo.

Naast de meer dan 2.000 flexibele werkplekken heeft het gebouw een panoramisch restaurant op de bovenste verdieping met 140 plaatsen, een lounge met zicht over de fjord, meeting lounges, de handelsvloer met 250 werkstations in het hart van het gebouw, en de hoofdentree met de receptie en de toegang tot de ondergrondse passage. Deze collectieve elementen worden verbonden door een verspringende doorlopende interne route die informele interactie en communicatie tussen de werknemers bevordert. Zo moeten medewerkers om koffie te drinken even hun werkomgeving achter de baksteen verlaten en via de interne route naar een keuken lopen.

De route meandert vanaf de receptie door het gebouw naar boven en verbindt alle kantoorverdiepingen met het gemeenschappelijke programma. Via een serie houten trappen en bruggen kunnen de werknemers van verdieping wisselen of zelfs via alle 17 verdiepingen langs de ene kant van het gebouw naar het restaurant lopen om via de andere kant weer naar beneden te lopen. De route accommodeert gemeenschappelijke ruimtes voor de kantoorverdiepingen. Door een serie van pantry’s, informele ontmoetingsruimtes en open haarden wordt een huiselijke sfeer gecreëerd. Het biedt toegang tot de verschillende buiten terrassen en daktuinen. Al deze collectieve ruimtes zijn ontworpen als glazen pixels en bieden uitzicht over de omgeving en inzicht vanuit de stad. De route wordt natuurlijk geventileerd en is door het toepassen van hoogrendement glas geschikt voor de Noorse winter.

In 2003 won MVRDV, samen met de Noorse bureaus DARK en A-lab, de prijsvraag voor de ontwikkeling van het Bjørvika Waterfront en ontwierp een verdicht masterplan langs Nyland Allé: de Oslo Barcode, die in verschillende fasen ontwikkeld en gerealiseerd wordt. Het plangebied ligt op steenworp afstand van het door Snøhetta ontworpen Opera House, ingeklemd tussen het spooremplacement van het Centraal Station en het water.

De 3 volumes voor DNB Bank worden ontwikkeld binnen het totale masterplan en het Barcode masterplan van MVRDV. Het gehele cluster krijgt 80.000 m² vloeroppervlak. Het tweede gebouw in het cluster van DNB is ontworpen door A-Lab. Het derde gebouw wordt uitgewerkt door DARK. DNB Life Insurances (DNB Scandinavian Property Fund) heeft de drie gebouwen afgelopen jaar voor 4,8 miljard Noorse Kroon gekocht.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook