> > Bouw kantoorgebouw First te Rotterdam begonnen

Bouw kantoorgebouw First te Rotterdam begonnen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-12-2012 - Ondanks de crisis zijn er in Rotterdam verschillende grootschalige projecten in ontwikkeling. Een van die projecten is het 130 meter hoge kantoorgebouw First, waarvan de bouw gisteren is begonnen.

impressies: de Architekten Cie.

Wethouder Hamit Karakus gaf gisteren, samen met de FIRST Rotterdam CV, het ontwikkelconsortium Maarsen Groep en MAB Development, het startsein voor de bouw. Het project is een ontwerp van de Architekten Cie. First wordt gebouwd door Boele & van Eesteren en Wessels Zeist. Met het project is een totale investering gemoeid van circa 150 miljoen euro.

First bevindt zich op de overgang van het Central Business District naar de 19e eeuwse woonwijken van het Oude Westen. Het 47.000 m² tellende complex is ontworpen door Branimir Medić en Pero Puljiz van de Architekten Cie. Het bestaat uit een rechthoekig bouwblok (35 meter hoog) met daarbovenop een kantoortoren van 130 meter. De onderste twee lagen zijn als een transparante plint vormgegeven en ingericht met entreelobby’s en publieke functies, zoals een restaurant en een kunstgalerie. Als voortzetting van deze plint wordt aan de oostzijde middels een glazen serre een verbinding gemaakt met de bestaande bebouwing. Deze dient tegelijk als windscherm en als transparante entree naar de als stadstuin ingerichte binnenhof. De aangrenzende Weenapoint toren wordt ingrijpend gerenoveerd. Het er achter gelegen Koepelgebouw uit 1948-49 van architect J.W.C. Boks, een Rijksmonument, krijgt meer ruimte en groen om zich heen.

De hoogbouw bestaat uit twee schijven verbonden door een middengebied met liften. De bovenste lagen hebben een grotere verdiepingshoogte en een exclusiever karakter. Hier bevinden zich ontvangstruimten, vergadercentrum, een restaurant en een bar met buitenterrassen.

De uitwerking en materialisering van de gevels refereren naar de architectuur van het Groothandelsgebouw ertegenover. De prefab gevelelementen zijn bekleed met natuursteen en composiet-beton. De gevel van de toren kenmerkt zich door hoge verticale vensters verdiept liggend tussen de smalle natuursteenribben. Door afschuiningen van deze ribben ontstaan een subtiel onderscheid tussen verschillende zijden van de toren die veranderd met richting van waaruit men de gevel ziet.

Inmiddels is de noodzakelijke sloop van de bestaande bebouwing, op de plek waar de nieuwbouw wordt gerealiseerd, gereed. De bakstenen gevel met het kunstwerk "Wall Relief no. 1" van de kunstenaar Henry Moore is verplaatst naar het binnenterrein van Weenapoint.

De oplevering van First wordt verwacht in 2015. Dan kunnen de eerste huurders, NautaDutilh en Robeco, in het gebouw trekken.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook