> > Claus en Kaan ontwerpt crematorium in Aalst

Claus en Kaan ontwerpt crematorium in Aalst

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-01-2013 - Claus en Kaan Architecten heeft eind 2012 de Belgische Open Oproep gewonnen voor een nieuw crematorium in Aalst. Het gebouw wordt gerealiseerd op bedrijventerrein Siesegemkouter aan de westkant van de stad.

impressies uit de presentatieboek Claus en Kaan

Voor dezelfde opdrachtgever, Intercommunale Westlede, ontwierp Claus en Kaan het Crematorium Heimolen bij Sint Niklaas (2004 - 2008). Dit project won de Betonprijs 2009.

Voor het crematorium in Aalst tekende Claus en Kaan een vierkante tweelaags gebouw dat wordt onderbroken door patio's met kunstwerken. Het gebouw krijgt de voor Claus en Kaan kenmerkende eenduidige en ingetogen vormgeving, in zowel het interieur als exterieur.

Het programma beslaat 4.400 vierkante meter en voorziet in drie ovens en twee aula's, met bijhorende familiekamers en een wachtruimte en wordt vergezeld door strooiweides in de vorm van beplante duinpannen. Er komt ook een ruimte waar rouwmaaltijden gehouden kunnen worden.

Vanuit de wachtruimte voor de aula's is er een uitzicht op de tuinen. Recht voor de ovens is er een ruimte voorzien waar de as aan de familie overhandigd kan worden. Indien gewenst, kunnen nabestaanden vanuit deze ruimte van achter een venster zien hoe de kist in de oven wordt geschoven.

Het gebouw zal volgens de ambities van het bedrijventerrein zichzelf van energie moeten voorzien. Om dit te bereiken worden pv-cellen op het dak geïnstalleerd en energie bespaard met tal van maatregelen, van witte dakbedekking om de uitstraling van warmte ’s nachts te verminderen tot hergebruik van de warmte van de crematieovens voor verwarming.

Verwacht wordt dat in de tweede helft van 2014 kan worden gestart met de bouw en dat in 2015 de opening volgt.

Projectinformatie: Crematorium te Aalst / Ontwerp: Claus en Kaan Architecten / Opdrachtgever: Intercommunale Westlede / Constructie: Pieters Bouwtechniek Delft / Installatie-advies, duurzaam bouwen en bouwfysica: DGMR

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook