> > Graphic Design Museum te Breda door Van Heeswijk

Graphic Design Museum te Breda door Van Heeswijk

03-11-2008 - Deze zomer opende Hare Majesteit de Koningin het Graphic Design Museum: het eerste museum in de wereld dat zich exclusief met grafisch ontwerp bezighoudt. De transformatie van het centrum voor beeldende kunst De Beyerd tot Graphic Design Museum is de meest ingrijpende verbouwing die Hans van Heeswijk sinds 1985 heeft ontworpen als huisarchitect van dit museum.

Het ontwerp zorgt voor een evenwichtige samenhang tussen het oorspronkelijke monumentale poortgebouw van een 17de eeuws Gasthuis, de in 1991 door Hans van Heeswijk architecten gerealiseerde artotheek en de nieuwe tentoonstellingszalen. Elk deel heeft een eigen identiteit en samen vormen ze een ruimtelijk geheel. Eigentijds naast eeuwenoud blijken elkaar te versterken.

Drukwerk is kwetsbaar. Papier verpulvert en inkt verbleekt als temperatuur, vochtigheid en licht niet streng beheerst worden. Dat kan het beste in speciaal voor dit gebruik ontworpen nieuwbouw. Het poortgebouw van een 17de eeuws Gasthuis (Laureys Drijfhout uit 1643) was al eerder, in 1991, door Hans van Heeswijk architecten uitgebreid met een artotheek. Het oude poortgebouw bevat nu de publieksfuncties zoals restaurant en garderobes en herneemt zijn functie als entree.

De nieuwbouwvleugel vervangt een achterbouw uit 1934 en bevat de tentoonstellingszalen, zowel op de begane grond als ondergronds. De zalen liggen rondom een binnenplaats, waaronder zich het auditorium bevindt. De expositieruimtes hebben overwegend gesloten wanden; daglicht treedt binnen via lichtstraten aan de koppen van de zalen. De artotheek kreeg een nieuwe bestemming. Hier zijn nu ruimtes voor workshops, conservering, documentatie en kennisoverdracht, en ook is de museumshop hier ondergebracht.

Aan de zijstraat, de Pasbaan, is de gevel transparant waarachter over de volle lengte zich een twee meter diepe ruimte bevindt. Deze ruimte is onderdeel van het expositiecircuit en werkt van buitenaf als een etalage. Om het ten toon te stellen werk, veelal grafische vormgeving, tot zijn recht te laten komen, zijn details en kleuren in de zalen terughoudend, terwijl overige publieksruimten zoals entree, winkel en het Sandberg café een meer uitgesproken karakter hebben. De trap die de entreefoyer en het museumcafé met het auditorium verbindt won vorige week de Trap van het Jaar-prijs 2008.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook