> > Opening Glazen Boerderij te Schijndel van MVRDV

Opening Glazen Boerderij te Schijndel van MVRDV

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-01-2013 - “Architectuur in 2 millimeter”, zo omschreef Winy Maas (MVRDV) gisteren tijdens een presentatie zijn ontwerp voor De Glazen Boerderij in Schijndel, die vandaag officieel wordt geopend.

De Glazen Boerderij in Schijndel en een deel van de expositie in Museum Jan Heesterhuis die vandaag is geopend (foto's: Bart van Hoek)

Op 20-jarige leeftijd schreef Maas een brief aan de burgemeester van zijn geboorteplaats Schijndel met de vraag om iets te doen met de grote lege plek aan het Marktplein. De plek is ontstaan na de sloop van een aantal panden na de Tweede Wereldoorlog. Voor de plek ontwikkelde MVRDV 20 jaar later 7 plannen, waaronder een theater (2002). Er is nu, in opdracht van Schijndelse ondernemers, de Glazen Boerderij verrezen.

Voor De Glazen Boerderij bestudeerde MVRDV de boerderijen in de gemeente Schijndel. Hieruit ontleedde de ontwerpers de vorm en verhoudingen van de gemiddelde Schijndelse boerderij. Deze is in alle drie de dimensies opgeschaald met een factor 1,6 a 1,8 tot de bouwenveloppe waarbinnen gebouwd mocht worden.

De Glazen Boerderij heeft een kap met twee wolfseinden en is 14 meter hoog. Als in een 3D-computerprogramma is de boerderij voorzien van foto’s op alle vlakken. De 1.700 m² glazen gevel bestaat uit 1.000 glasplaten die zijn voorzien van een kleurenprint. De print met foto’s van Frank van der Salm is ook een factor 1,6 a 1,8 groter dan het origineel. Om de gewenste kwaliteit te verkrijgen werden vele proefdrukken gemaakt van de grote afbeeldingen, die terrabytes aan informatie bevatten. Op enkele plaatsen is de afbeelding uitgewist om doorzichten mogelijk te maken. De print correspondeert, behalve bij deze strategisch geplaatste “ramen”, niet met het interieur. In het marktgebouw komen winkels, restaurants, kantoren en een wellness centrum op 1.600 m² over drie lagen.

De gevel en het dak is geheel van glas. Er is een structureel beglazingssysteem toegepast, er zijn vanaf de buitenzijde geen stijlen in het zicht, alleen kitvoegen. Ook de goot is afwezig, deze bevindt zich op maaiveldniveau. Op enkele plaatsen onder het dak zitten dichte, geïsoleerde, panelen om aan de klimaat-eisen te kunnen voldoen.

De uitspraak “Architectuur in 2 millimeter” van Winy Maas zou, behalve op het gevelontwerp, ook kunnen slaan op dat de betrokkenheid van de architect beperkt is gebleven tot deze gevel en de interieurs worden ontworpen door anderen. Dit levert bijzondere oplossingen op, zoals een trap net achter het transparante deel van de gevel. Een gevel die ervoor zorgt dat het gebouw er op verschillende tijdstippen van de dag totaal anders uitziet, van binnen en van buiten.

Recent Architectuur Nieuws

(30-09-2015) - Ontwerp Vancouver Art Gallery gepresenteerd

(29-09-2015) - Onderzoek naar hutongs op Beijing Design Week

(29-09-2015) - KCAP, evr en Omgeving ontwerpen wijk in Gent

(29-09-2015) - Groosman wint prijsvraag Kigali Art & Culture Centre

(25-09-2015) - Markthal wint de European Property Award 2015-2016

(24-09-2015) - Christiaanse ontvangt RIBA International Fellowship

(24-09-2015) - Zaha Hadid winnaar Royal Gold Medal 2016

(23-09-2015) - Start realisatie Zijdebalen in Utrecht

(22-09-2015) - Bouw The Pavilion in Amsterdam gestart

(17-09-2015) - Mecanoo ontwerpt renovatie New York Public Library

(11-09-2015) - Mecanoo's universiteitsplan voor Manchester onthuld

© Architectuur.ORG - 1999 - 2015 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook