> > Start bouw onderzoeksgebouw VU en VUmc

Start bouw onderzoeksgebouw VU en VUmc

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-01-2013 - Eric Wiebes, wethouder verkeer en vervoer van Amsterdam, legt vrijdagmiddag 25 januari de eerste steen voor het Nieuwe Onderzoeksgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum op de VU campus aan de Zuidas.

beelden: EGM Architecten

In het gebouw komen diverse laboratoria, onderwijsfuncties en kantoren. Daar gaan de VU, VUmc, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) intensief samenwerken in het thema Human Health en Life Sciences (H2LS) om belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheid op te lossen. Het gebouw zal met hoogwaardige infrastructuur en faciliteiten toponderzoek in het bèta-medische domein ondersteunen en voortstuwen. Het nieuwe onderzoeksgebouw maakt deel uit van de campusontwikkeling van de VU en VUmc.

Door de toegenomen welvaart leven de mensen niet alleen langer, ze willen ook langer gezond blijven. Daardoor is er steeds meer aandacht voor preventie, gedrag en gezondheid. Meer mensen krijgen chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, longziekten en dementie. De kwaliteit van leven wordt voor een belangrijk deel bepaald door onze gezondheid. In H2LS wordt onderwijs en onderzoek in de medische en mensgebonden gezondheids- levenswetenschappen integraal georganiseerd om zo een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan deze maatschappelijke ontwikkelingen.

Het gebouw – ontworpen door EGM Architecten - komt te staan aan De Boelelaan, naast het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Het gebouw wordt gerealiseerd op de 2-laagse ACTA-parkeergarage. Bouwcombinatie J.P. van Eesteren – Wolter & Dros – Croon v.o.f. gaat het gebouw van 14 bouwlagen bouwen, dat een grondvlak heeft van ruim 50 bij 60 meter. Het brutovloeroppervlak is 33.000 m². EGM zegt over het ontwerp dat het gebouw manifesteert zich als een stevige bouwmassa met uitsneden die een DNA-profiel weergeven. De invulling van het nieuwe onderzoeksgebouw geeft een andere insteek op het huisvesten van faculteiten, namelijk niet in de lijn van een faculteit per gebouw, maar thematisch; de onderzoeksgroepen van verschillende faculteiten bij elkaar. Het nieuwe onderzoeksgebouw maakt deel uit van de totale campusontwikkeling, waar de VU en VUmc onder de naam VU campus werken aan een open gebied aan de Zuidas dat inspeelt op de eisen die studenten, patiënten en medewerkers stellen aan hun omgeving. Een duurzame, gastvrije ontmoetingsplek waar wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij samenkomen

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook