> > EEA wint competitie stadhuis Boedapest

EEA wint competitie stadhuis Boedapest

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

31-10-2008 - Erick van Egeraat heeft de internationale competitie voor het ontwerpen van een stadhuis in het centrum van Boedapest gewonnen. Een jury bestaande uit internationale professionals selecteerde zijn voorstel uit een groep van 18 deelnemers. Het ontwerp combineert de restauratie van het bestaande, 18e-eeuwse gebouw in barokke stijl met nieuw te bouwen futuristische vleugels zodat een hedendaags centraal plein ontstaat. Hiermee komt een eind aan de bijna drie eeuwen durende onzekerheid over de toekomst van deze unieke locatie in het hart van Boedapest.

Beelden van het ontwerp door EEA. © EEA.

Het nieuwe stadhuis zal, geheel in overeenstemming met de doelstellingen van de competitie, door zijn open binnenhoven en flexibele gebruik transparantie en democratie uitstralen, fungeren als een Forum voor de inwoners van Boedapest en toeristen aantrekken. Het maakt de oevers van de Donau weer toegankelijk voor voetgangers vanaf de hoofdstraat en biedt, vanaf een platform op de toegangspoort, een spectaculair uitzicht over de stad. "Dit project is een unieke mogelijkheid de economie van Boedapest een nieuwe impuls te geven en tegelijkertijd een aantrekkelijk stadshart voor iedereen te creëren", aldus Erick van Egeraat.

Het ontwerp van Erick van Egeraat integreert drie afzonderlijke functies: cultuur, ondernemerschap en bestuur. Het biedt directe toegang tot het ondergrondse metrostation waar de oude stadsmuren zijn opgegraven en tentoon gesteld. De begane grond van het gebouw is geheel toegankelijk voor het publiek en bevat onder meer winkels, cafés en restaurants. De verdiepingen bestaan voornamelijk uit kantoren, zowel voor het stadsbestuur als voor de vrije verhuur, en een design hotel.

De volledige façade vormt een "visuele muur" langs de hoofdstraat en symboliseert de overgang van oud naar nieuw, van gesloten naar open. Het bestaande gebouw met haar gesloten, barokke gevel, wordt doorgezet in een semi-open structuur van organische zuilen welke vervolgens uitmonden in een open zuilengalerij die de toegangspoort tot het nieuwe complex vormt.

De meest publieke ruimte in het project is het Culturele Forum, dat strategisch geplaatst is in het centrum van het complex. Hier bevindt zich een multifunctioneel auditorium dat geschikt is voor het houden van conferenties en tentoonstellingen. Erick van Egeraat zegt hierover: "Het Forum vormt de verbinding tussen verleden en heden, tussen de historische kapel en het nieuwe gebouw en tussen klassieke en moderne barok om elkaar aan te vullen en te benadrukken. Tegelijkertijd verbindt het alle vormen van cultuur, onderwijs, vermaak en politiek."

Het nieuwe stadhuis zal bestaan uit 118.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak, waarvan 40.000 vierkante meter nieuw worden gebouwd. De oplevering van het project is gepland voor 2012.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook