> > Lezing door KAW architecten in Alkmaar

Lezing door KAW architecten in Alkmaar

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-02-2013 - Candice de Rooij en Reimar von Meding van KAW architecten en adviseurs geven volgende week dinsdag een lezing over organische stedenbouw bij het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar.

Stedenbouw is van oudsher dynamisch en organisch. Toch lijkt ‘organische stedenbouw’ op dit moment een modebegrip. Er worden twee verschillende fenomenen mee aangeduid: organische planning zonder eindbeeld en dynamiek door particuliere ontwikkelingen. Stedenbouw is ontstaan als discipline, die de geordende groei van de stedelijke omgeving faciliteerde. Gaandeweg heeft de stedenbouw zich ontwikkeld tot een middel voor optimale vermarkting van gebieden in de stad. Deze overgang van een technische naar een eindbeeldgestuurde ontwikkeling is in Nederland in vruchtbare bodem gevallen. Echter de groei is voorlopig gestopt. De huidige economische situatie draagt daaraan bij, maar dat is niet de hoofdoorzaak. Sommige steden groeien nog qua omvang, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: de dichtheid en intensiteit neemt af door verdunning, verkleining van huishoudens en de nog steeds groeiende behoefte om groter te kunnen wonen. Dat betekent dat stedenbouw nu vooral als opgave heeft, om de bestaande stad te transformeren.

Candice de Rooij en Reimar von Meding werken met KAW de afgelopen tien jaar aan transformatieprojecten in de Nederlandse stad. De oorsprong van het werk ligt in de naoorlogse stad, met vernieuwingsplannen in 24 van 40 Nederlandse Aandachtswijken. De opgave van KAW verschuift echter steeds meer naar de vooroorlogse stad. In hun lezing plaatsen zij het werk in de historische context, en vertellen over hun zoektocht om binnen de Nederlandse traditie stedenbouwkundige plannen organisch en dynamisch te laten landen. Van de vroege pogingen om denken vanuit de context te stimuleren naar concepten om het aspect ‘tijd’ een plek te geven tot de meest recente inzichten voor vernieuwde planinstrumentaria.

Candice de Rooij is stedenbouwkundige en projectarchitect bij KAW. Na haar afstuderen aan de TU Delft vervolgde ze haar opleiding aan de ETSAB in Barcelona. Reimar von Meding is directielid-architect van KAW. Hij heeft architectuur en stedenbouw gestudeerd in Münster en aan de TU Delft, en heeft aansluitend gewerkt bij verschillende Nederlandse bureaus. Sinds 2004 geeft hij leiding aan het bureau in Rotterdam.

Informatie: Candice de Rooij en Reimar von Meding van KAW architecten en adviseurs spreken op 12 februari om 20 uur in Provadja aan Verdronkenoord 12 te Alkmaar. De entree is gratis.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook