> > Bouman hoofdcurator Biënnale van Shenzhen

Bouman hoofdcurator Biënnale van Shenzhen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-02-2013 - De Internationale Architectuur en Stedenbouw Biënnale van Shenzhen (China) heeft voormalig NAi directeur Ole Bouman aangesteld als hoofdcurator van de vijfde editie van de biënnale.

Samen met de Chinese hoofdcurator Li Xiangning en de Amerikaan Jeffrey Johnson zal Bouman vorm gaan geven aan één van de grootste en meest vooruitstrevende architectuur biënnales van de wereld. Bouman is na Rem Koolhaas dit jaar de tweede Nederlander die creatieve leiding gaat geven aan een vooraanstaande internationale biënnale. Koolhaas werd onlangs benoemd tot hoofdcurator van de Internationale Architectuur Biënnale van Venetië.

Ole Bouman wordt aangesteld als creatief directeur van de biënnale terwijl Li en Johnson aangesteld worden als academisch directeur. Het Nederlandse team bestaat verder uit curator Jorn Konijn en producent Vivian Zuidhof. Bouman was tot 1 januari 2013 directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Hij heeft een grote internationale ervaring als curator, met onder andere bijdragen aan de Biënnales van Venetië en São Paulo. De NAi tentoonstelling Housing with a Mission won op de vorige editie van de Shenzhen biënnale de prijs voor beste tentoonstelling.

Het thema van de 5e biënnale is Urban Border. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de plekken in de stad die worden vergeten door beleidsmakers, investeerders, toeristen en stedenbouwkundigen, maar die onvermoede kwaliteiten bezitten.

Deze biënnale zal voor het eerst plaatsvinden aan de rand van de stad, aan de grens met Hongkong, in het Shekou district. Shekou is een oude industriële zone die historisch gezien één van de weinige grensovergangen met Hongkong betekende. De biënnale zal hier plaatsvinden in twee locaties: een voormalige glasfabriek en in een oude veerboot terminal. Beide gebouwen zullen speciaal voor de biënnale verbouwd en omgevormd worden tot culturele hotspots. Daarnaast zullen nieuwe openbaar vervoer verbindingen het gebied beter aan laten sluiten met het woon- en zakencentrum van de stad.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook