> > Transparant entreegebouw voor Van Gogh Museum

Transparant entreegebouw voor Van Gogh Museum

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-02-2013 - Het Japanse architectenbureau Kisho Kurokawa Architect and Associates heeft een nieuw entreegebouw voor het Van Gogh Museum ontworpen.

impressies: Kisho Kurokawa Architect and Associates

De keuze voor het architectenbureau van de in 2007 overleden architect Kisho Kurokawa ligt voor de hand. Hij ontwierp de uitbreiding van het door Rietveld ontworpen museumgebouw. Het nieuwe transparante entreegebouw komt ter plaatse van de vijver van dit in 1999 geopende bouwdeel.

Het Van Gogh Museum wil een nieuw entreegebouw om de logistiek te verbeteren, waaronder de aansluiting van de Kurokawa tentoonstellingsvleugel op het Rietveldgebouw. De bezoekers hebben vanuit deze nieuwe entree rechtstreeks toegang tot de tentoonstellingsvleugel waar doorgaans wisselende tentoonstellingen te zien zijn. Bovendien sluit het entreegebouw aan op de nieuwe ontwikkelingen van de andere twee musea aan het Museumplein, zoals het zojuist geopende Stedelijk Museum en het nog te openen Rijksmuseum, die beide hun entree aan de kant van het Museumplein hebben.

Directeur Axel Rüger van het museum: “Een nieuw entreegebouw aan de kant van het Museumplein is een langgekoesterde wens van het Van Gogh Museum. De enorm genereuze bijdrage van de BankGiro Loterij brengt de realisatie van het entreegebouw binnen handbereik, vandaar dat we dit ontwerp nu graag willen delen met de stad en de rest van Nederland.”

Rüger vervolgt: “Het Van Gogh Museum is zelf verantwoordelijk voor de financiering van het nieuwe entreegebouw. Naast de bijdrage van € 4,5 miljoen van de BankGiro Loterij hebben we van diverse partijen financiële toezeggingen, waaronder € 700.000,- van het Stadsdeel Zuid. Van het totale bouwbedrag van € 15 miljoen euro is nu ongeveer de helft binnen. Dit bedrag stelt ons in staat om dit voorjaar te bepalen wanneer we kunnen beginnen met de bouw. Voor het overige bedrag zetten we onze tot nu toe succesvolle fundraising voort met het werven van financiële bijdragen onder fondsen, particulieren en bedrijven in binnen- en buitenland.”

De mogelijke bouw van het nieuwe entreegebouw wordt aanbesteed door de Rijksgebouwendienst, de eigenaar van het museumgebouw. Op 1 mei heropent het Van Gogh Museum na zeven maanden renovatie met de tentoonstelling "Van Gogh aan het werk" in het Rietveldgebouw.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook