> > Wiegerinck ontwerpt radiotherapeutisch instituut ZRTI

Wiegerinck ontwerpt radiotherapeutisch instituut ZRTI

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-03-2013 - Wiegerinck architectuur stedenbouw ontwerpt de tweede vestiging van het Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI). Het gebouw wordt gerealiseerd op het terrein van het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal.

Het ZRTI behandelt patiënten met kanker uit de regio Zeeland, van de Zuid-Hollandse eilanden en uit West-Brabant door middel van radiotherapie. De door Wiegerinck ontworpen tweede vestiging van het ZRTI wordt in samenwerking met het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom gerealiseerd en zal er toe bijdragen dat patiënten van beide ziekenhuizen dichter bij huis de behandeling kunnen ondergaan.

Wiegerinck ontwerpt voor ZRTI een bakstenen sculptuur. De volumes van de twee bestralingsruimten en de CT-ruimte worden met elkaar verbonden door een element met ondersteunende functies, een semi-openbare ruimte die aansluit op de openbare ruimte rondom het gebouw.

Voor de gevel wordt een speciale baksteen gebruikt die de gevel een extra dimensie geeft. Wiegerinck zegt hierover: "Horizontale breuklijnen op de steen tonen een slagschaduw die, afhankelijk van de oriëntatie en zonnestand, continu verandert. Dit geeft het gebouw een sculpturaliteit, maar tegelijkertijd ook verfijning. De rode kleur die verandert onder invloed van zon en regen maakt het gebouw vriendelijk ogend. De steen geeft het gebouw een eigen identiteit."

Ook voor de binnenruimte wordt gestreefd naar eenvoud. Grote verdiepingshoge glasvlakken zorgen voor een nagenoeg naadloze overgang tussen binnen en buiten. Het zicht is door de oriëntatie van de gevelopeningen voornamelijk naar buiten gericht.

Het ontwerp wordt in samenspraak met IMd Raadgevende Ingenieurs als constructeur en Rienks engineering als installatieadviseur ontworpen. De nieuwe vestiging wordt vervolgens gerealiseerd door Hazenberg en Wolter&Dros. VOAK is verantwoordelijk voor het projectmanagement.

De nieuwbouw van het ZRTI in Roosendaal opent in 2014.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook