> > Het nieuwe Rijksmuseum in beeld

Het nieuwe Rijksmuseum in beeld

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-04-2013 - Zaterdag 13 april gaat het vernieuwde Rijksmuseum open voor het publiek. Afgelopen donderdag mocht de pers een kijkje nemen. Een (beeld)verslag van Architectuur.ORG

foto's: Bart van Hoek

Het motto van de vernieuwing is "Verder met Cuypers" verwijzend naar de architect van het gebouw uit 1885. Decoraties op wanden en vloeren van prominente ruimten als de Eregalerij, Voorhal en Nachtwachtzaal en trappenhuizen zijn in oorspronkelijke staat teruggebracht. De terrazzovloer in de Voorhal is gereconstrueerd. Verantwoordelijk voor de renovatie zijn hoofdarchitecten Cruz y Ortiz, Van Hoogevest Architecten als restauratiearchitect en Wilmotte & Associès als interieurarchitect voor de tentoonstellingszalen. Cruz y Ortiz ontwierp behalve het hoofdgebouw ook het Azië-paviljoen, het entreegebouw bij de Teekenschool en het Ateliergebouw aan de overzijde van de Hobbemastraat.

De problematische hoofdentree van het symmetrische gebouw naast de (fiets)onderdoorgang kreeg een nieuwe plaats in de voormalige binnenhoven aan weerszijden van de passage. De binnenhoven werden overdekt en door het vloerniveau te laten zakken onder de grondwaterstand konden beide atria met elkaar worden verbonden. Een technisch hoogstandje was de hiervoor noodzakelijke verlenging van de kolommen onder de (fiets)onderdoorgang. In het oostatrium is horeca en een boekenwinkel, in het westatrium bevindt zich de toegangscontrole. De logistiek van het gebouw is door deze ingreep enorm verbeterd.

Sinds zomer 2012 is gewerkt aan de inrichting. 8.000 kunstwerken kregen een plaats in het museum, waarvan er 5.000 zijn gerestaureerd tijdens de sluiting van het museum. Museumdirecteur Wim Pijbes zegt over de inrichting: "Niets is hetzelfde gebleven behalve de plaats van de Nachtwacht." Het tentoonstellingsoppervlak is uitgebreid met 450 m² in het nieuwe Azië-paviljoen.

Ook de installaties zijn vernieuwd. Een groot gedeelte van deze vernieuwingen is onzichtbaar voor de bezoeker. Aan de oostzijde van het Rijksmuseum is onder de tuin een energiegebouw met tweelaags kelder aangelegd voor de (energiezuinige)installaties. Hier bevinden zich installaties op het gebied van elektra, klimaat en brandbeveiliging, waaronder een installatie voor de depots die het zuurstofgehalte omlaag brengt om brand onmogelijk te maken. Via een bijna 500 meter lange tunnel om het Rijksmuseum wordt de installaties ingevoerd in het museumgebouw. Een deel van de klimaatinstallaties is geplaatst onder de dakkappen.

Copijn Landschapsarchitecten heeft op basis van het ontwerp van Pierre Cuypers uit 1901 een nieuwe indeling van de tuinen ontworpen. In deze 14.8000 m² grote tuin is onder meer plaats voor speeltoestellen van architect Aldo van Eyck.

Nu het tijdelijk museum in de Philipsvleugel is gesloten wordt deze verbouwd naar ontwerp van Cruz y Ortiz. De Philipsvleugel is ontworpen door Pierre Cuypers en werd eerder gerenoveerd door Wim Quist (1981 - 1995). In de vleugel komen tentoonstellingsruimten voor wisselende exposities en een restaurant. Streefdatum voor de oplevering is oktober 2014.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook