> > Verbouwing Kulturhus te Westervoort

Verbouwing Kulturhus te Westervoort

16-04-2013 - Kulturhus De Nieuwhof te Westervoort is naar ontwerp van Johan De Wachter Architecten verbouwd en uitgebreid. Eind 2012 is Kulturhus De Nieuwhof opnieuw geopend.

De bestaande Nieuwhof was niet meer in goede staat en aan een grondige ‘update’ toe, zowel wat betreft de techniek en installaties als wat betreft de uitstraling binnen en buiten. Ook was door de geleidelijke groei over de jaren de interne organisatie van het geheel niet meer optimaal. De entree, een ‘passtuk’ tussen de drie onderdelen, miste representativiteit en uitstraling. “Het gebouw is ooit als gymzaal gebouwd, later is er een sociaal-cultureel centrum en een sporthal bijgekomen. De verschillende gebouwen lagen met hun achterkanten naar elkaar toe. Wij hebben er weer een eenheid van gemaakt met een gedeelde foyer.” zegt Johan De Wachter.

De omvorming van de Nieuwhof tot 'Kulturhus De Nieuwhof' is uitgegaan van de kwaliteiten van het bestaande gebouw. Door toepassing van ‘selectieve sloop’ en intensief hergebruik is het bestaande casco zoveel mogelijk intact gebleven en is tegelijkertijd ruimte vrijgemaakt voor een nieuwe interventie. Het staalskelet en dak zijn grotendeels behouden. Aan de zuidkant was ruimte voor uitbreiding. De nieuwe plattegrond van het Kulturhus vereenvoudigt de oriëntatie binnen het gebouw en maakt met heldere verbindingen één logisch geheel van de verschillende gebouwdelen.

Rondom kreeg het gebouw een luifel en terras. De bestaande en nieuwe gevel werd wit gekeimd. Op deze manier vervagen de afzonderlijke onderdelen en wordt het gebouw herkenbaar als een geheel. Door aanpassingen aan de gevel heeft nu elke gebruiksruimte een mooie buitenruimte. De ontmoetingsruimte is uitgebreid met een groot terras op de zon.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook