> > Bouw zakenwijk Shanghai naar ontwerp MVRDV

Bouw zakenwijk Shanghai naar ontwerp MVRDV

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-04-2013 - Sincere Property, MVRDV en Aedas zijn begonnen met de bouw van een zakenwijk en winkelcentrum naast het treinstation van Hongqiao Airport Shanghai. Opmerkelijk is dat het team de opdracht slechts enkele weken geleden heeft gewonnen.

beeld: MVRDV

De locatie ligt bij een belangrijk infrastructuurknooppunt. Vanuit het treinstation vertrekken de hogesnelheidstreinen naar steden als Beijing en Hangzhou. Hongqiao Airport is de tweede luchthaven van Shanghai en de vierde van China.

Het plan van 4,5 hectare bevat veertien kantoortorens, twee glazen ingangstorens, een winkelcentrum, cultureel programma en een verdiepte plaza. Deze zal op afstand van het verkeer een intieme stedelijke ruimte voor voetgangers bieden in een buurt die op dit moment vooral wordt gekarakteriseerd door brede wegen en verhoogde binnenstedelijke snelwegen.

De 4,5 hectare grond is opgesplitst in twee blokken, in een kleine noordelijke van 8.409 m² en een grotere zuidelijke. MVRDV omschrijft haar bijdrage als een combinatie van hoogefficiënte architectuur met een stedelijk plan dat menselijk gedimensioneerde buitenruimte biedt.

Het programma met 110.000 m² kantoren is opgesplitst in tien kantoortorens van vijf tot negen verdiepingen die aan bedrijven van verschillende grootte kunnen worden verhuurd. De gebouwen hebben afgeronde hoeken om het geveloppervlak te beperken en tegelijk het energiegebruik te beperken. Op het noordelijk plot komen vier torens die aan de bovenkant met elkaar verbonden zijn en hierdoor op een bloem lijken, het ‘Flower Building’. De begane grond van dit gebouw is gereserveerd voor een cultureel programma.

Het winkelcentrum van 47.000 m² zal op de begane grond en langs een verzonken plein worden gerealiseerd. De ingangen zullen door twee glazen torens worden gemarkeerd en de passage is onderdeel van een voetpad die door de wijk loopt. Beide blokken krijgen een groot verdiept plein met weidse trappen die ook voor culturele evenementen zullen worden gebruikt. Het ondergrondse winkelcentrum wordt door Aedas ontworpen.

Slechts enkele weken na het winnen van de wedstrijd wordt al begonnen met de bouw van de zakenwijk. Oplevering is gepland voor 2015.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook