> > Neutelings Riedijk architect Naturalis Leiden

Neutelings Riedijk architect Naturalis Leiden

25-04-2013 - Naturalis heeft voor de (ver)nieuwbouw in Leiden na een Europese aanbesteding de voorkeur tot gunning uitgesproken voor een bouwteam bestaande uit Neutelings Riedijk Architects, Aronsohn Constructies, Bureau Huisman en Van Muijen en Ingenieursbureau DGMR.

foto: NCB Naturalis

Naturalis heeft, door de fusie met onderdelen van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en Wageningen University, nieuwbouw voorzien aan de Darwinweg in Leiden, waar op dit moment ook het museum is gevestigd. De nieuwbouw betekent een uitbreiding van het huidige museum en voorziet verder in laboratoria, kantoren en horecavoorzieningen.

Om tot een keuze te komen werd door Naturalis een Europese aanbesteding uitgeschreven. Uiteindelijk werden vijf architectenbureaus en hun partners gevraagd een visie op de vernieuwing van Naturalis te formuleren. Naast Neutelings Riedijk waren dit: Benthem Crouwel Architekten, Sauerbruch Hutton / LIAG, Claus en Kaan Architecten en UNStudio. De visies werden beoordeeld door een commissie onder leiding van architectuurhistoricus Ton Idsinga. In een unaniem oordeel adviseerde de commissie voor de visie van het bouwteam van Neutelings Riedijk te kiezen.

In een reactie zei Ton Idsinga over de visie van Neutelings Riedijk: “Het reeds bestaande deel van Naturalis blijft in zijn verschijningsvorm zo goed als onaangetast, maar tegelijkertijd zorgt de nieuwbouw aan de noordzijde ervoor dat in zijn geheel tóch een volkomen nieuw concept wordt gerealiseerd, dat bovendien één ensemble zal vormen, en geen ‘optelsom’ is van twee losse gebouwen, hoe verschillend van uiterlijk ook.”

Er wordt nog geen beeldmateriaal van het plan van Neutelings Riedijk gepubliceerd. Hiermee wordt gewacht tot na het verlopen van de bezwaartermijn in mei.

Neutelings Riedijk Architects was de laatste jaren succesvol met aansprekende culturele gebouwen, zoals het MAS in Antwerpen, het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum en het ontwerp voor het Dans- en Muziekgebouw in Den Haag.

Naar alle verwachting zal de nieuwbouw van Naturalis in 2017 worden geopend.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook