> > OMA ontwerpt uitkragende woontoren met privébioscoop

OMA ontwerpt uitkragende woontoren met privébioscoop

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-09-2008 - Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) presenteert vandaag samen met projectontwikkelaar Slazer Enterprises en Creative Artists Agency (CAA) uit Hollywood het ontwerp voor een luxe woontoren op 23 East 22nd Street in Manhattan. Het is het eerste gebouw dat OMA in New York bouwt.

Vlnr. De beide torens van het One Madison Park project gezien vanaf de Met Life Tower. Links het ontwerp van OMA, rechts de hogere toren, een ontwerp van het New Yorkse architectenbureau Cetra/Ruddy. Beeld © OMA.

De door OMA ontworpen toren ligt dichtbij Madison Square Park en het beroemde Flatiron building, en maakt deel uit van het One Madison Park project van Slazer Enterprises dat bestaat uit twee luxe woontorens. De nieuwe toren bevat 18 appartementen, verdeeld over 24 etages. Verschillende voorzieningen in het complex waaronder de lobby, een zwembad, fitnesscentrum en privé-bioscoop worden ook door OMA ontworpen. De privé-bioscoop (screening room) wordt gebruikt door CAA, het agentschap dat vele artiesten, auteurs en sporters vertegenwoordigt, onder wie Tom Hanks, Brad Pitt, Julia Roberts en David Beckham.

De 107 meter hoge toren hangt negen meter over de aanpalende bebouwing heen waardoor er vrij zicht ontstaat op Madison Square Park voor beide torens. De getrapte vorm verwijst naar de wolkenkrabbers van begin vorige eeuw, die naar boven toe steeds smaller worden.

Het project wordt uitgevoerd door OMA's vestiging in New York. Partner Shohei Shigematsu van het kantoor in New York: "Met dit ontwerp maken we optimaal gebruik van de locatie ten opzichte van andere gebouwen in de omgeving. Het gebouw is enerzijds bescheiden ten opzichte van de andere toren van One Madison Park. Anderzijds is de toren wel groter dan de gebouwen die er direct naast liggen. Deze middenmaat biedt de mogelijkheid om de ruimte op een ongewone manier in te delen". "Vergeleken met het typische profiel van de stad New York is de vorm van het gebouw zowel herkenbaar als onderscheidend", aldus OMA oprichter en partner Rem Koolhaas. "De vorm van het gebouw zorgt voor onverwachte elementen zoals de terrassen aan de bovenkant van de toren en de aan de onderkant uitstekende glazen vloeren die als ramen fungeren. Hierdoor zijn alle ruimten verschillend".

OMA heeft een risicodragende financiële participatie in het project. De toren van OMA wordt naar verwachting in 2010 opgeleverd. Het project wordt geleid door OMA partners Shohei Shigematsu en Rem Koolhaas en projectarchitect Jason Long.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook