> > Interieur Museum De Fundatie in beeld

Interieur Museum De Fundatie in beeld

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

31-05-2013 - Gisteren was de persvoorbezichtiging van het uitgebreide Museum De Fundatie in Zwolle. In dit artikel een fotoserie van het interieur door architectuurfotograaf Bart van Hoek.

tekst en foto's: Bart van Hoek

Aan het museumgebouw zijn twee nieuwe verdiepingen toegevoegd in een volume op het dak dat ook wel de rugbybal of wolk wordt genoemd. Deze uitbreiding heeft al vele (bij)namen gekregen. De zoon van architect Hubert-Jan Henket, kunstenaar Pieter Henket, omschrijft de uitbreiding die zijn vader heeft ontworpen als een Big Brother oog die over het middeleeuwse centrum van Zwolle uitkijkt.

De bezoeker kan in de centrale hal direct de glazen lift nemen naar een van de verdiepingen of kiezen voor de door het pand slingerende route via verschillende decentraal gelegen trappen.

Oud en nieuw komen samen op de tweede verdieping, in wat je de zolder van het bestaande pand kan noemen. Op deze verdieping zijn geen zalen, alleen twee gangen tussen de verschillende trappen. De bezoeker kan via ramen een blik werpen op het onderste deel van de uitbreiding en aan de binnenzijde de centrale hal. Vanaf hier volgen de trappen de buitenschil van de uitbreiding en zijn ze licht gebogen.

De twee nieuwe verdiepingen zijn met elkaar verbonden via een vide, maar verschillen toch van karakter. De derde verdieping wordt aangelicht door armaturen achter een plafond van mat glazen platen. De bovenste verdieping ligt direct onder het bolle dak. In verlichting is voorzien via vrij hangende armaturen.

Zowel conceptueel als de bouwtechnische uitwerking van het ontwerp van Hubert-Jan Henket sterk en gedurfd. De uitbreiding tast de symmetrie van het bestaande pand niet aan, en versterkt deze zelfs. De Fundatie heeft met de uitbreiding een soort diamant op het dak gekregen die schittert in de zon.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook