> > Presentatie Rozet in Arnhem door Neutelings Riedijk

Presentatie Rozet in Arnhem door Neutelings Riedijk

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-06-2013 - Michiel Riedijk en projectarchitect Frank Beelen presenteerden gisteren het cultuurgebouw Rozet te Arnhem aan de pers.

tekst: Bart van Hoek

Op steenworp afstand van de Nelson Mandelabrug is het nieuwe 12.000 m² tellende kunstencentrum verrezen. Het gebouw biedt onderdak aan de bibliotheek, het Erfgoedcentrum, Kunstbedrijf en de Volksuniversiteit. Rozet ligt aan een nieuwe entreeroute vanaf het station naar de historische binnenstad.

Rozet kreeg een plaats op een wigvormige locatie. Het gebouw is 90 meter lang, 15 tot 30 meter breed en telt 7 lagen, waarvan 1 kelderlaag. Een brede houten trap verbindt de verschillende instellingen die zichzelf kunnen presenteren met vitrines aan deze trap. Vanaf buiten is deze hoofdroute herkenbaar door een grote glazen pui.

Vanaf de entree gaat links een trap naar de kelder met de ruimte voor het Erfgoedcentrum. Aan de andere zijde, de noordgevel voert een tweede trap naar de verdiepingen. Op de tweede laag keert de trap om en stijgt aan de zuidgevel naar de vijfde verdieping. Hier kan de trap ook gebruikt worden als auditorium.

Alle wigvormige ruimten liggen aan deze zuidgevel. Dat geldt ook voor dit deel van de trap die smaller wordt naar boven. De trap eindigt boven de hoofdentree, bij een auditorium en terras met zicht op de Eusebiuskerk. Deze routing doet enigszins denken aan het Museum aan de Stroom te Antwerpen, waar ook een trap langs de gevel omhoogslingert.

Bij het gevelontwerp hebben volgens Michiel Riedijk drie overwegingen een rol gespeeld. Omdat het gebouw relatief ondiepe vloeren heeft wilde hij in de bibliotheek ook kasten aan de buitenwanden plaatsten.

Verticale stroken met kasten wisselen af met smalle verticale ramen. Daarnaast wilde hij niet een gladde, maar een rijk geornamenteerde gevel maken. Tot slot streefde hij er naar de vloerrand minder zichtbaar te maken. Hiervoor ontwierp Neutelings Riedijk in samenwerking met Catalogtree U-vormige betonelementen. Deze steken uit, als je onder een hoek naar het gebouw kijkt vallen de raamstroken weg. De elementen zijn lichtbruin gekleurd met anorganisch materiaal en zijn voorzien van een embleem, een rozet.

Wat opvalt is het hoge afwerkingsniveau van het gebouw. In de wanden van de betonnen stabiliteitskernen is de afdruk van de houtnerf van de bekisting zichtbaar en sluit daardoor goed aan op de omliggende houten wanden. Ook de waterspuwers in de dakrand is zo'n detail. Gemaakt uit hetzelfde gepigmenteerde beton sluit het naadloos aan op de rest van het gebouw.

Het gebouw dat in september wordt opgeleverd is nu in gebruik door de Mode Biënnale Arnhem. Vanaf september trekken de gebruikers in het gebouw, waarna de officiële opening op 11 december volgt.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook