> > Castellatoren wint de Architectuurprijs Nijmegen 2013

Castellatoren wint de Architectuurprijs Nijmegen 2013

22-06-2013 - De Architectuurprijs Nijmegen 2013 is toegekend aan De Castellatoren. Het project is ontworpen door Dok architecten; Ludo Grooteman (tegenwoordig partner bij Moke Architecten) en ontwikkeld in opdracht van Woningbouwvereniging Talis.

De prijs werd aan de vooravond van de Dag van de Architectuur, vrijdag 21 juni, uitgereikt aan architect en opdrachtgever.

De Architectuurprijs Nijmegen wordt tweejaarlijks door het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) in opdracht van de gemeente Nijmegen georganiseerd. Uit de 50 ingezonden projecten die in 2011 en 2012 zijn opgeleverd en ingezonden selecteerde de jury een eerste prijswinnaar, twee tweede prijswinnaars en een eervolle vermelding. De vakjury bestond uit Jurjen van de Meer (De Zwarte Hond), Cilly Jansen (Architectuur Lokaal) Jos van Eldonk (Soeters Van Eldonk Architecten) en technisch voorzitter en voorzitter ACN, Jacques Thielen.

De vakjury kende de Castellatoren de eerste prijs toe. Ze is van mening dat dit project, een zorgvuldig vormgeven, gedetailleerd en uitgevoerd woon/werkgebouw is dat in architectonisch opzicht een voorbeeldfunctie heeft. De toren die zich in een complexe stedenbouwkundige situatie bevindt op het voormalige Dobbelmanterrein is sterk integraal vormgegeven en een echte eyecatcher. De jury prijst het hoge ambitieniveau dat Talis heeft gehad bij het begeleiden van de bouw van de toren. De jury waardeert de keuze voor een ondergrondse parkeerkelder omdat het maaiveld nu autovrij is en rust creëert op de kruising van twee stadsentrees in Nijmegen; de Graafseweg en het spoor. De jury is enthousiast over het onderhoudsarme karakter van gebouw en omgeving en over de uitstraling van de gevel van het gebouw door het gebruik van 3 glazen lagen om het geluid te weren. Ook aan het interieur, de wandbekleding, kleurgebruik, toepassing van zitjes en het Dobbelmanlogo op de vloer is veel zorg en aandacht besteed. De jury is van mening dat architect en opdrachtgever een icoon hebben gerealiseerd, een architectonische parel.

De vakjury kende twee tweede prijzen toe. Daarbij heeft zij zich rekenschap gegeven van de actualiteit waarin de bouwprojecten tot stand zijn gekomen. Het betreft twee projecten van particuliere opdrachtgevers die op geheel eigen wijze invulling geven aan het ontwerpen in de ‘nieuwe’ tijd; het bedrijfsgebouw van Synthon; het laboratorium FTOL aan de Microweg 22 van Broekbakema en de landschuur van boer Koekoek in de Ooijpolder van architect Wim Kol. Het project Verbouw woonhuis Twaalf Apostelenweg 3 Nijmegen van Van de Looi en Jacobs Architecten ontving een eervolle vermelding omdat de jury veel waardering heeft voor de wijze waarop deze uitbreiding zich heel bescheiden voegt in de bestaande omgeving.

Bezoekers aan het ACN konden ook stemmen op de inzendingen. In de race naar de publieksprijs behoorde Hart van Hatert van 24H-architecture in opdracht van Portaal Vastgoed Ontwikkeling, Veenendaal, de herbestemming van de kapel in het Albertinum door van Hontem architecten in opdracht van Walburg BV en voorzieningenhart ’t Hert van Spring architecten (Rinus Roovers, Yvonne van der Pluijm en Jurjen Vermeer) in opdracht van de gemeente Nijmegen tot de laatste drie projecten. Het project Hart van Hatert ontving van het publiek de meeste stemmen.

Alle 50 ingezonden projecten zijn opgenomen in een brochure die verkrijgbaar is in het Architectuur Centrum Nijmegen aan de Ridderstraat 27 (voorzijde De Lindenberg). De openingstijden zijn woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur. In augustus is het centrum gesloten.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook