> > West 8 wint competitie voor dijkpark in Hamburg

West 8 wint competitie voor dijkpark in Hamburg

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

25-06-2013 - West 8 heeft de ontwerpcompetitie voor Dijkpark Veddel Noord gewonnen, een wijk gelegen aan de zuidoever van de Elbe in Hamburg.

impressies: West 8

De drie maanden durende competitie vroeg om een creatief en praktisch ontwerp dat de ruimtelijke kwaliteiten van de waterkeringen optimaliseert en de woon- en commerciële gebieden aan de noordkant van Veddel verbeterd.

West 8 werd naast twee andere ontwerpbureaus uitgenodigd door de Internationale Bouw Expositie (IBA) Hamburg om deel te nemen aan een gezamenlijk planningsproces over de toekomst van nieuwe infrastructuur met het oog op het stijgende zeewaterniveau en klimaatverandering. Het winnende voorstel haakt in op de huidige afzondering van het voormalige marktgebied in Veddel, een gebied dat lijdt onder infrastructuur voor zwaar verkeer, geluidsoverlast en vervuiling.

Het ontwerp benadrukt de unieke locatie aan de oever van de Elbe in de nabijheid van de bruggen die een belangrijke entree tot de stad vormen en bouwt voort op de revitalisering van de verloren Veddel Markt om een visie te creëren met een gelaagd en multifunctioneel gebied. Gebruik wordt gemaakt van de gefragmenteerde structuur van bestaande bebouwing.

Het ontwerp richt zich ook op het Veddel Dijkpark, waar West 8 een mix van natuurlijke parkgebieden met aangelegde grasvelden en -perken voorziet, met spectaculaire panorama’s van de rivier. Het park begint aan het einde van het marktgebied met een systeem van hellingen en bruggen, die de woonwijk met de open gebieden langs de Elbe verbinden. Aan het eind van deze hellingen bevindt zich bovenop de dijk een uitkijkplatform.

Het verbinden van het stedelijk woongebied met de dijk zorgt voor een heldere, fysieke scheiding tussen langzaam verkeer en auto- en vrachtverkeer. Een serie van bruggen en pontons maakt het mogelijk voor fietsers en voetgangers om de spoorbrug te kruisen, om zo de open ruimte langs de Elbe comfortabel en veilig te houden voor woonverkeer. Door toevoeging van groen aan bestaande vegetatie wordt een gebied gerealiseerd met het karakter van een stadspark aan de stadszijde van de dijk.

Het Dijkpark project valt samen met de IBA, wat op zoek gaat naar antwoorden op de meest dringende vragen van de stad in Wilhelmsburg, het grootste bewoonde riviereiland binnen Europa.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook