> > Het ontwerp voor Mirai House van UNStudio

Het ontwerp voor Mirai House van UNStudio

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-06-2013 - Eerder berichtte Architectuur.ORG met een fotoreportage over het Mirai House van Astellas op het Bio Science Park in Leiden. Hier volgt een artikel over het ontwerp van het gebouw. Oriëntatie op de zon en beveiliging vormden bepalende factoren voor dit ontwerp van UNStudio.

ontwerptekeningen: UNStudio

Veiligheid is een essentieel element in het ontwerp van het gebouw, dat zowel kantoren en een laboratorium voor wetenschappelijk onderzoek herbergt. Tegelijk moest het gebouw gastvrijheid uitstralen en een aangename, open en transparante werkomgeving bieden aan Astellas medewerkers. Er is een integraal veiligheidsconcept ontwikkeld met het frame van het gebouw als veiligheidsschil.

Dit gebouwkader integreert in een gebaar drie onderdelen van verschillende hoogtes, die samen een binnentuin omringen. De vorm en hoogte is afgestemd op de oriëntatie ten opzichte van de zon. De zes verdiepingen aan de westzijde van het gebouw zijn kantoorruimtes. Op de onderste verdieping van dit gebied is een restaurant met dakterras gelegen. In het oostelijke gedeelte van het gebouw bevinden zich vier verdiepingen met laboratoria.

De hoofdingang is op het zuidoosten georiënteerd. Het entreegebied ligt 1,7 meter boven straatniveau en is vormgegeven als een lobby van een hotel om medewerkers van de Japanse onderneming en bezoekers uit binnen- en buitenland te verwelkomen. In dit bouwdeel is ook de binnentuin gesitueerd, die direct toegankelijk vanuit de drie afdelingen van het gebouw.

In de gevel zijn horizontale lamellen opgenomen. De diepte van deze lamellen varieert, afhankelijk van de oriëntatie, van 4 tot 30 centimeter. Hiermee wordt toetreding van direct zonlicht beperkt. UNStudio heeft zich voor de keuze van de vier contrasterende kleuren op de lamellen laten inspireren door de Japanse Manga tekenfilms.

Het Marai House heeft een prominente plaats op het Bio Science Park aan de entree van het Bio Science Park. Het gebouw onderscheid zich door een totaalvorm en lichte, frisse kleuren van de omliggende bebouwing.

Recent Architectuur Nieuws

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

(07-01-2016) - Robbrecht en Daem ontwerpen VRT-gebouw

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook