> > Herzog & de Meuron ontwerpen museum Hong Kong

Herzog & de Meuron ontwerpen museum Hong Kong

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-06-2013 - The West Kowloon Cultural District Authority heeft Herzog & de Meuron en het lokale bureau TFP Farrells aangewezen als de ontwerpers van M+, een nieuw museum voor beeldcultuur in Hong Kong.

impressies: Herzog & de Meuron

Herzog & de Meuron zijn geselecteerd uit een shortlist met in totaal zes architectenteams, De andere deelnemers waren SANAA, die een museumgebouw in de vorm van een aantal willekeurig op elkaar gestapelde kubussen voorstelden; Toyo Ito & Associates, Architects + Benoy Limited, die met een sterk op de Sendai Mediatheek lijkend ontwerp kwamen; Shigeru Ban Architects + Thomas Chow Architects met een uit driehoeken opgebouwd bouwwerk; Renzo Piano Building Workshop en Snohetta.

Het museum focust op 20ste en 21ste eeuwse kunst, design, architectuur en film en wordt gerealiseerd aan het Victoria Harbour Waterfront. De locatie grenst aan het nog te realiseren 14 hectare groot park. M+ wordt een belangrijke locatie voor interdisciplinaire uitwisseling tussen de beeldende kunsten en de podiumkunsten in Azië.

M+ wordt een van de eerste projecten die in West Kowloon Cultural District worden gerealiseerd, een gebied dat nog geen twintig jaar geleden haven was. Het masterplan van het miljardenproject is ontworpen door Foster + Partners.

In een toelichting op het ontwerp zegt architect Jacques Herzog: "In een stad als Hong Kong moet de ontwikkelingen op het gebied van kunst van onderop komen, uit eigen geledingen. Dat is wat we met M+ doen, het project reist letterlijk op uit de ondergrondse stad." De tunnel van de Airport Express wordt blootgelegd en onderdeel van een voor curatoren en kunstenaars uitdagende ruimte.

Het bovengrondse gedeelte wordt gevormd door een omgekeerde T met in het verticale gedeelte kantoren en ruimten voor educatie. De bovenste verdiepingen bieden plaats aan restaurants, bars en een daktuin.

Voltooiing van het museum wordt verwacht eind 2017.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook