> > Golden Lion voor Frank Gehry

Golden Lion voor Frank Gehry

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-06-2008 - De Raad van de Stichting Biënnale van Venetië heeft de Golden Lion for Lifetime Achievement van de elfde Internationale Architectuur Tentoonstelling aan Frank Gehry toegekend.

De DZ Bank in Berlijn, het voormalige American Center in Parijs, het Energieforum in Bad Oeyenhausen en het Museum Marta in Herford (foto's door Bart van Hoek).

Op voorstel van directeur Aaron Betsky is de prijs naar Gehry gegaan. Hij schrijft in zijn toelichting dat "Frank Gehry de moderne architectuur heeft getransformeerd. Hij heeft het verlost van de doos en de beperkingen van de algemene geldende bouwpraktijk. Hij is in zijn praktijk even experimenteel als een kunstenaar."

De Raad heeft ook de belangrijk aanwezigheid die Gehry zal hebben in Venetië met zijn Venetië Gateway onderstreept. Deze Gateway wordt de waterpoort die de stad met de luchthaven verbindt. De jury bestond uit Paola Antonelli (curator bij MOMA), Max Hollein (directeur Städelsches Kunstinstituut en de Schirn Kunsthalle in Frankfurt) Jeffrey Kipnis (publicist), Farshid Moussavi (Foreign Office Architecture) en Luigi Prestinenza Puglisi (docent en publicist).

Gehry ontving zijn diploma aan de Universiteit van Zuid Californië in 1954. Hij studeerde daarna Stedelijke Planning aan Harvard. Zijn carrière als architect beslaat veertig jaar. Hij realiseerde gebouwen in Amerika, Europa en Azië. Gehry kreeg diverse prijzen voor zijn werk waaronder de Arnold W. Brunner Memorial Prize in Architecture, de Pritzker Prize, de Wolf Prize in Art, de Praemium Imperiale Award, de Dorothy and Lillian Gish Award, de National Medal of Arts, de Friedrich Kiesler Prize, de American Institute of Architects Gold Medal en de Royal Institute of British Architects Gold Medal. Belangrijke gerealiseerde ontwerpen zijn het Guggenheim Museum in Bilbao, de DZ Bank in Berlijn, het Neue Zollhof kantorencomplex in Düsseldorf, het Nationale-Nederlanden Gebouw in Praag, het Jay Pritzker Pavilion en BP Brug in Millennium Park te Chicago en de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook