> > dJGA wint opdracht voor ziekenhuis in Vilvoorde

dJGA wint opdracht voor ziekenhuis in Vilvoorde

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

02-07-2013 - De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) heeft samen met een Belgisch-Nederlands ontwerpteam, bestaande uit NU architectuuratelier, AR-TE, West 8, STABO en DAIDALOS, de opdracht verworven voor het ontwerpen van het nieuwe ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde.

beelden: dJGA

Er dongen dertig ontwerpteams mee naar de opdracht. Voor het vinden van een geschikte ontwerper werd een Open Oproep uitgeschreven, een selectieprocedure onder begeleiding van het Team Vlaams Bouwmeester. De keuze door de jury voor het team van dJGA is gemaakt vanwege de geïntegreerde visie en een samenhangend concept op de verschillende ruimtelijke niveaus: de stad, de locatie, het gebouw en zijn interieur.

Het nieuwe AZ Jan Portaels omvat 45.000 vierkante meter en herbergt meer dan 400 bedden. Het nieuwe ziekenhuis wordt in de omgeving van het station van Vilvoorde gerealiseerd.

Cor Wagenaar, hoofddocent aan de Technische Universiteit Delft, onder meer gespecialiseerd in de architectuur van de gezondheidszorg en adviseur van het ziekenhuis: “Dit ontwerpteam heeft de duidelijke toekomstvisie van het ziekenhuis perfect vertaald in architectuur.”

Het ontwerp van het ziekenhuis kenmerkt zich door een opengeknipt bouwblok. Hiermee ontstaat een evenwicht tussen openstellen en afsluiten naar de stedelijke omgeving. Door een tweetal binnentuinen opent het gebouw zich naar het omliggende landschap en de stedelijke context zonder de rust en sereniteit in deze omsloten tuinen en het ziekenhuis te verliezen. Het opengeknipte bouwblok combineert de voordelen van een campusmodel met de compactheid van een gesloten bouwblok. De afzonderlijke gebouwen, waaronder het cure-care gebouw, het gezondheidscentrum en het kantoor, zijn goed herkenbaar.

Het ziekenhuisontwerp heeft een rationele indeling met een compacte, rechthoekige gebouw van vijf verdiepingen hoog met een rasterverdeling, waarbinnen elke gewenste zorgfunctie kan worden ondergebracht. Het ziekenhuis krijgt een gevouwen gevel om het gebouw een menselijk karakter te geven en de patiëntenkamers nog meer naar buiten te richten.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook