> > Cortenstalen verkeersleidingspost Utrecht Centraal

Cortenstalen verkeersleidingspost Utrecht Centraal

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

04-07-2013 - De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) ontwierp voor Prorail de nieuwe verkeersleidingspost in Utrecht. Het gebouw heeft een gestroomlijnde vorm en gevels van cortenstaal.

Het nieuwe gebouw beslaat 4.481 m² en gaat het hart vormen van de treindienstactiviteiten van ProRail in en om Utrecht. Er wordt gebruikgemaakt van staal en glas, waardoor de verkeersleidingspost een industriële en robuuste uitstraling krijgt.

Maurtis Algra geeft Architectuur.ORG een korte toelichting op het ontwerp: "De verkeersleidingspost wordt gerealiseerd in de uiterste hoek van een gebied dat de Cartesius driehoek heet, een restgebied ten noorden van het station waar de sporen naar Woerden en Amsterdam samenkomen. Met ons ontwerp wilden we een gebaar maken, een herkenbaar object voor de treinreiziger. Het gebouw heeft geen symmetrische vorm en ziet er vanuit verschillende hoeken anders uit. In het gebouw, dat 24 uur per dag in bedrijf is, bevinden zich boven elkaar de ontvangstruimte, een lage techniekruimte en de 5 meter hoge verkeersleidingsruimte. Daarnaast zijn er 2 verdiepingen met kantoren."

De verkeersleidingspost biedt ruimte aan een seinzaal van circa 1.000 m². Dit is een grote open ruimte van waaruit alle medewerkers 360 graden zicht hebben op het spoor en de omgeving. Onder de seinzaal wordt ten behoeve van de ICT een technische laag gerealiseerd waardoor een optimale flexibiliteit in gebruik wordt bereikt. Op deze manier kan er in de seinzaal worden doorgewerkt, ook wanneer onderhoud en aanpassingen plaatsvinden. Het nieuwe gebouw biedt plaats aan 100 medewerkers.

Het nieuwe gebouw heeft, door de vaste zonweringslamellen aan de buitenzijde, op het oog een dubbele schil. Bij het gebruik van materiaal is gedacht aan de industriële omgeving. “Er is gekozen voor lamellen in cortenstaal dat door zijn roestbruine kleur een robuuste uitstraling heeft,” zegt Maurits Algra, architect en directeur bij dJGA. “Doordat de zonweringslamellen aan de noordzijde van het gebouw vlak zijn en aan de overige zijden, richting het zuiden steeds steiler staan, lijkt het alsof het gebouw in beweging is wanneer je met de trein langs het gebouw rijdt. De steeds veranderende vorm geeft een dynamisch effect.” Oriëntatie van de seinzaal, het gevelontwerp, drievoudig glas, hybride koelmachines en een energiedak dragen bij aan een comfortabele werkomgeving met veel daglicht.

“Het interieurontwerp refereert samen met de materiaalkeuze en vormentaal op een eigentijdse wijze aan de historische context van het spoorbedrijf. Zo is de constructie van het gebouw zichtbaar, net als bij een klassieke spoorbrug,” licht Franke van den Broek, interieurarchitect bij dJGA toe.

dJGA is verantwoordelijk voor zowel het bouwkundig, interieur- en het constructief ontwerp van de nieuwe verkeersleidingspost. In het derde kwartaal van dit jaar start de bouw van de verkeersleidingspost. De oplevering staat gepland voor het derde kwartaal van 2014.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook