> > Transformatie kantoorpand tot mediatheek DOK Delft

Transformatie kantoorpand tot mediatheek DOK Delft

23-06-2008 - Architecten Liesbeth van der Pol (DOK Architecten) en Aat Vos (Aequo) transformeerden een bestaand kantoorpand in Delft tot mediatheek. In het gebouw zijn nu DiscoTake, de Openbare Bibliotheek en het Kunstcentrum (DOK) gehuisvest.

Het gebouw is onderdeel van Zuidpoort, de vernieuwing van de zuidrand van het Delftse centrumgebied. In 1992 werd hier als eerste het Theater De Veste gerealiseerd, een ontwerp van Jan Hoogstad. In de daarop volgende jaren is het stedenbouwkundig plan Zuidpoort van AWG Architecten (bOb van Reeth) uitgevoerd. Dit plan bevat een ondergrondse parkeergarage, winkels, een bioscoop en woningen rond een nieuw plein. Sinds 2007 is DOK gehuisvest in het voormalige Hoogovens pand tegenover deze nieuwe bioscoop.

Het door Groosman ontworpen Hoogovens pand uit 1970 werd gerenoveerd en uitgebreid. In het interieur bleef het betoncasco zichtbaar. Aequo maakte het programma van eisen en vlekkenplannen voor het gebouw. DOK Architecten kreeg de opdracht voor de renovatie en uitbreiding. Aequo mocht het interieur en de inrichting ontwerpen. Liesbeth van der Pol van DOK Architecten zegt over de samenwerking van haar bureau met Aequo: "Je kunt simpelweg niet spreken over over enerzijds architectuur en organisatie en anderzijds interieurarchitectuur en inrichting wanneer het een moderne bibliotheek betreft. Het draait veel meer om een geïntegreerd ontwerp waarin alle onderdele zeer nauw op elkaar zijn afgestemd. Een zeer complexe opgave."

Het gebouw kreeg bij de renovatie een nieuwe gevel van baksteen. Bij de entree werd voor de bestaande gevel een tien meter hoge glazen entreepartij gerealiseerd. Achter deze pui zijn trappen met glazen balustrades zichtbaar. In het hart van het gebouw is een hoge ruimte met brede trap naar de eerste verdieping. Daglicht valt naar binnen door een schuin dak. Hier komt het bestaande betonskelet het meest tot zijn recht. Voor de herkenbaarheid zijn kleuren ingezet, deze geven de verschillende functies in het gebouw aan. Zo zijn de kantoorruimtes paars en zijn de liften en toiletten oranje.

Mediatheek DOK sluit door zijn nieuwe gevels aan bij de overige bebouwing van Zuidpoort. De gebouwen van zowel bOb van Reeth als O'Donnell + Tuomey Architects hebben eveneens rode baksteen. Door de uitbreiding van het Hoogovens pand is het nieuwe stratenpatroon voltooid.

Projectinformatie DOK Delft: Locatie: Vesteplein 100, Delft / Opdrachtgever: Gemeente Delft / Ontwerpteam: DOK Architecten (Liesbeth van der Pol) i.s.m. Aequo (Aat Vos) / Constructeur: DHV / Aannemer: Heijmans Bouw / Bouwkosten 8 miljoen (excl. BTW) / Bruto vloeroppervlakte: 9.940 m┬▓ / Ontwerp-Oplevering: 2003-2007.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook