> > Internationale prijzen voor EGM en dJGA

Internationale prijzen voor EGM en dJGA

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-07-2013 - De Nederlandse architectenbureaus EGM en dJGA hebben Design & Health International Academy Awards gewonnen.

het kinderziekenhuis van EGM

Het door EGM architecten ontworpen Tony Molleapaza Rojas kinderziekenhuis in Arequipa, Peru uitgeroepen tot winnaar van de Design & Health International Academy Award.

EGM architecten ontwierp het kinderziekenhuis voor de stichting PAZ-Holandesa, dat kinderen met een aangeboren afwijking zoals o.a. een schisis of klompvoet gratis medische hulp en nazorg biedt, waardoor deze kinderen niet meer geïsoleerd raken. In 2005 besloot het architectenbureau uit Dordrecht het Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis te sponsoren door het ontwerp voor zijn rekening te nemen. Het ziekenhuis bevat een veertigtal bedden, operatiekamers, een polikliniek, een röntgenafdeling, een revalidatie-afdeling, een laboratorium, een apotheek, een keuken, een restaurant, een familiehuis en een gastenverblijf. De bouw en inrichting van het ziekenhuis zijn tot stand gekomen door schenkingen van Nederlandse particulieren, fondsen, bedrijven en ondersteuning van een aantal lokale instellingen.

Het ontwerp bestaat uit een collectief van kleine paviljoens, waarin verschillende functies zijn geplaatst. Enerzijds is dit ingegeven door praktische overwegingen zoals aardbevingsgevaar, anderzijds sluit de kleinschaligheid goed aan bij de functies van het kinderziekenhuis. De bestaande hoogteverschillen, gevormd door voormalige landbouwterrassen, zijn geïntegreerd in het plan. Er werd gekozen voor het toepassen van lokale materialen zoals witte silarsteen (lavasteen van de nabijgelegen vulkaan Misti), houten kozijnen, metalen daken en stucwerk. Zo is in Arequipa een kleinschalig en kleurrijk, maar volwaardig ziekenhuis ontstaan met state-of-the-art technieken.

De prijs werd uitgereikt tijdens het gala diner van het negende Design & Health World Congres in Brisbane in Australië. Bas Molenaar van EGM architecten nam de prijs in ontvangst. EGM won de prijs voor projecten in de categorie kleiner dan 40.000 m².

Naast EGM is ook haar Dutch Health Architects samenwerkingspartner De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs winnaar geworden in de categorie 'mental health' met het ontwerp van psychiatrisch centrum High Care in Oegstgeest. Dit project is in 2012 opgeleverd.

De Design & Health International Academy Awards behoren tot de meest toonaangevende prijzen ter wereld voor ontwerpen voor de gezondheidszorg en kennen prijzen in twaalf categorieën, waaronder Mental Health Project, International Health Project en Future Health Project.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook