> > OMA presenteert plan Coolsingel Rotterdam

OMA presenteert plan Coolsingel Rotterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-06-2008 - Projectontwikkelaar Multi Vastgoed en het Office for Metropolitan Architecture (OMA) hebben vandaag het ontwerp voor een innovatief multifunctioneel gebouw gepresenteerd. in het hart van het Rotterdamse winkelgebied dat kwaliteit, wereldklasse en de Rotterdamse eigenheid combineert.

Vier beelden van het ontwerp door OMA.

Het ontwerp komt in het hart van het Rotterdamse winkelgebied en verbindt de Lijnbaan, het Binnenwegplein en de Beurstraverse met elkaar. Het bestaande monumentale ABN AMRO gebouw maakt deel uit van het project dat 120.000 m² groot is, en 30.000 m² winkels en 75.000 m² kantoren, wonen, cultuur en publieke functies omvat. De verwachting is dat de bouw wordt gestart in 2011, waarna de oplevering staat gepland in 2013. De investeringswaarde is circa 500 miljoen Euro.

Het gebouw als verbindende schakel in de Rotterdamse binnenstad wordt versterkt door de eigenzinnige kubusvorm. Door te kiezen voor massa in plaats van in de hoogte te werken, wordt een enorme rijkdom aan ruimtes gecreëerd. Door grote cirkelvormige openingen, worden de verschillende ruimtes aan de buitenkant en binnenkant zichtbaar gemaakt. Daardoor nodigen ze uit tot een bezoek aan de bovengelegen verdiepingen en uiteindelijk de hoogste verdieping, zoals de ontwerpers het noemen in "het balkon van de stad". De bijzondere mix van programma's in dit gebouw zal het publiek nieuwsgierig maken om in het gebouw (verticale stad) omhoog te gaan.

Het project omvat een programma van circa 120.000 m² waarvan 30.000 m² voor winkels, 40.000 m² voor kantoorruimte, 20.000 m² voor woningen, en 15.000 m² voor cultuur en entertainment. Er komen circa 600 parkeerplaatsen. De basis van de kubus zijn vijf lagen met winkels die in verbinding staan met de omliggende straten en wellicht het metrostation Beurs. Onder het gebouw komt een parkeergarage met parkeerfaciliteiten voor de te ontwikkelen woningen en kantoren. In het gebouw komen publieksfuncties zoals restaurants, een tentoonstellingsruimte en entertainment. Via lange roltrappen en een diagonale lift kan het publiek deze ruimtes, die uitzicht bieden over de stad, bereiken. De grote open ruimte (void) aan de Beurstraverse biedt de consument een fantastisch overzicht over alle publieke functies in het gebouw en maakt daarmee een groot uitnodigend gebaar naar de straat.

Het gebouw komt op plaats van een kantoorgebouw uit de jaren 70 en is omgeven door historische bouw, waaronder het oude ABN AMRO kantoor dat als eerste gebouw na de oorlog in het centrum van Rotterdam werd opgetrokken. "OMA wilde per sé deze hoogwaardige gebouwen bij het nieuwe ontwerp betrekken, Het bankgebouw is een belangrijk element van het plan," aldus OMA-partner Floris Alkemade, "Het vormt de basis voor de nieuwe gebouwen en de markante entree wordt een belangrijk punt op de Coolsingel. De huidige eigenaar, ABN AMRO, blijft gebruiker van het gebouw maar uitgebreid met onder meer winkels wordt het pand opgewaardeerd en veel toegankelijker."

De ambitie van de gemeente Rotterdam om het centrum aantrekkelijker te maken en de leefbaarheid te vergroten is leidend geweest bij het ontwerp: de mix van functies, de duurzaamheid door een hoge energie-efficiëntie en de visuele en fysieke connecties met de publieke ruimte zijn essentiële elementen van het Coolsingel project die daartoe bijdragen. De grote open ruimte aan de Beurstraverse biedt de bezoeker een fantastisch overzicht over alle publieke functies in het gebouw en maakt een groot uitnodigend gebaar naar de straat. Wethouder Karakus laat in een eerste reactie weten het ontwerp van Rem Koolhaas een aanwinst te vinden voor de binnenstad. "Dit is wat we nodig hebben in Rotterdam. Het is vernieuwend, het is uniek en doet onze naam als architectuurstad van Nederland eer aan."

Voor het realiseren van de plannen heeft Multi Vastgoed het oude pand van Jungerhans en de panden van ABN AMRO verworven. Het Jungerhans gebouw en de ABN AMRO gebouwdelen achter het monumentale gebouw zullen worden gesloopt. Multi Vastgoed ontwikkelt het project voor eigen rekening en risico en in nauwe samenwerking met ABN AMRO. ABN AMRO zal in het nieuw te realiseren project huurder zijn. KBC Real Estate is opgetreden als financier voor de aanschaf van het bestaand onroerend goed.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook