> > Bouwen aan scholen in Leiden bij RAP

Bouwen aan scholen in Leiden bij RAP

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

03-06-2008 - Tot en met 3 augustus is in RAP Architectuurcentrum de tentoonstelling 'Architectuur voor onderwijs, bouwen aan scholen in Leiden' te zien. Deze tentoonstelling belicht de relatie tussen (de veranderende) onderwijsvisie en het ontwerp van een schoolgebouw.

Beelden van het ROC Lammenschans, een ontwerp van Rau en het ROC Centraal te Leiden door Meyer en Van Schooten.

Aansluitend bij de tentoonstelling worden een aantal lezingen georganiseerd waarvan de eerste plaatsvindt op woensdag 11 juni, aanvang 20.00 uur. Jos Koninckx, als adviseur betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe gebouwen voor het ROC, vertelt over het proces van de architectenselectie voor een onderwijsgebouw.

De opleidingen van ROC Leiden zijn op dit moment nog verspreid over 22 vestigingen. Dat wordt de komende jaren anders: het onderwijs komt dan samen in 2 nieuwe schoolgebouwen, ROC Leiden Centraal en ROC Lammenschans. Vanaf 2001 is Jos Koninckx als extern adviseur betrokken bij het ontwikkelingsproces. De eerste fase bestond uit het begeleiden van de architectenselectie. Deze selectie vond op een bijzondere manier plaats: vanaf het allereerste begin werden de gebruikers (personeel, leerlingen, omwonenden) betrokken bij het proces. Wensen, mogelijkheden en doelen werden op een bewuste en open wijze onderzocht en geformuleerd.

Jos Koninckx gaat tijdens deze avond in op het proces van de architectenselectie. Ter oriƫntatie werd hiervoor eerst een "crash course" georganiseerd dwars door de Nederlandse architectuur. Na verschillende selectierondes bleven twee bureaus over: Meyer en van Schooten voor de locatie Centraal Station en RAU voor Lammenschans. Na afloop van de lezing is er gelegenheid voor vragen en discussie. Een aanknopingspunt voor discussie kan zijn om te kijken naar de betekenis van de architect bij de ontwikkeling van het concept bij dergelijke bouwopgaven.

De tweede lezing vindt plaats op woensdag 18 juni en wordt verzorgd door Jos Koninckx en Bertolt Daems. Deze laatste is eveneens als adviseur betrokken bij het ontwikkelingsproces en heeft zich onder andere gericht op de vertaling van de onderwijsvisie in een programma van eisen voor de architectenbureaus. Deze lezing heeft als titel: Conceptontwikkeling en programmeren van onderwijsgebouwen.

Informatie: Tentoonstelling Architectuur voor onderwijs, bouwen aan scholen in Leiden, openingstijden: vrijdag tot en met zondag, van 12.00 tot 17.00 uur. De lezingen zijn op woensdag 11 juni en woensdag 18 juni, aanvang 20.00 uur.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook