> > Nieuw hart voor Campus Erasmusuniversiteit

Nieuw hart voor Campus Erasmusuniversiteit

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

03-09-2013 - Het nieuwe Erasmuspaviljoen op de Campus van de Erasmusuniversiteit is voltooid. Het door Powerhouse Company en De Zwart Hond ontworpen paviljoen ligt in het hart van de nieuwe campus. Architectuur.ORG bezocht vandaag de campus.

tekst: Bart van Hoek / beeld: Erasmus Universiteit en Bart van Hoek

Het terrein van Erasmusuniversiteit werd tot voor kort gekenmerkt door grote parkeerterreinen omgeven door hoogbouw uit de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw. In 2007 ontstond het idee om de campus een nieuw hart te geven.

Het plan van Juurlink + Geluk en jvantspijker architecten voor de campus voorziet in een parkachtig deel in het noorden en een dichter bebouwd zuidelijk gedeelte. Zij introduceerden loodrecht op de al bestaande Institutenlaan een nieuwe ondergrondse parkeergarage voor 1.000 auto's met daarbovenop de Erasmusplaza, bestemd voor voetgangers en fietsers. De as overbrugt een hoogteverschil in het terrein tussen noord en zuid. Voor de as moest een deel van een door Wim Quist ontworpen gebouw wijken. Aan de plaza komen functies als winkels en een sportschool.

Centraal, bij het punt waar de twee assen elkaar kruisen is een nieuw paviljoen gerealiseerd met in de kern een college- of theaterzaal. Bijzonder aan de locatie is dat het aan 4 zijden het maaiveld op een andere hoogte ligt. Het vierkante glazen paviljoen wordt gedeeltelijk omhuld door ronde geavanceerde en verfijnde lamellenschermen. De lamellen kunnen bewegen om afhankelijk van het weer de klimaat en lichtcondities te beheersen. Achter de glazen pui heeft ieder zijde een andere functie van studieruimte tot Grand Café. Elke functie ligt op een ander niveau en heeft een ander kleur meubilair. Het karakter van het interieur wordt bepaald door een mooi hol houten plafond, door architect Nanne de Ru (Powerhouse Company) "hoed" genoemd. Vooral de in samenwerking met Hunter Douglas ontworpen lamellen oogsten bewondering. Het is het eerste lamel met een asymmetrische ophanging en ze sluiten naadloos aan op de cirkelvormige beëindiging van het scherm.

De eerste fase van de nieuwe campus is nu voltooid. De helft van Erasmusplaza, een door Leon Thrier ontworpen studentenhuisvesting en het Erasmuspaviljoen zijn uitgevoerd. Met de tweede fase is al gestart en omvat het resterende deel van Erasmusplaza, een onderwijsgebouw van Paul de Ruiter en het verlengen van de Institutenlaan met een nieuwe onderdoorgang in het gebouw van Quist. De reactie van de inmiddels gepensioneerde architect op de wijziging van zijn ontwerp: "Dat hadden we vroeger ook al bedacht."

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook