> > Lezing architect De Zwarte Hond in Alphen

Lezing architect De Zwarte Hond in Alphen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-05-2008 - CAS Alphen, het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Alphen aan den Rijn, organiseert op donderdag 5 juni een lezing van De Zwarte Hond. Architect Willem Hein Schenk zal vertellen over de werkwijze van zijn bureau, met als specifieke voorbeelden het binnenstedelijke ontwikkelingsgebied Nieuwe Sloot en de kantoor- en woongebouwen aan het Raoul Wallenbergplein in Alphen aan den Rijn. Dit gebeurt in het kader van het CAS-jaarthema "Duidelijk Alphen: zoektocht naar de identiteit van de stad".

Het ontwerp voor Nieuwe Sloot. Foto's CAS Alphen.

De omgeving van het Raoul Wallenbergplein is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. De ontwikkelingen in het Stadshart van Alphen zorgden voor een stevige bebouwing rondom het plein. Het Stadhuis en het kantoor van La Gro advocaten (overigens beide met CAS te bezoeken tijdens de dag van de architectuur op 21 juni) zijn hier voorbeelden van. Het grote kantoorgebouw van Wereldhave, waar onder andere de Kamer van Koophandel is gevestigd, is een beeldbepalend element. De appartementen langs de Laan der Continenten zijn eveneens onderdeel van deze bebouwing. De Zwarte Hond tekende voor beide ontwerpen.

In het gebied Nieuwe Sloot gaat de komende jaren veel veranderen. Inmiddels zijn het politiebureau en het nieuwe Scala-college opgeleverd, en worden andere delen van het gebied ontwikkeld. Hiermee wordt een nieuw woonmilieu aan Alphen toegevoegd, en wordt tegemoet gekomen aan de aanhoudende vraag naar woningen van goede kwlaiteit, het liefst in een leuke omgeving met voldoende voorzieningen. In deelgebied Park gaat Wonen Centraal ongeveer 300 woningen bouwen in een parkachtige omgeving. Bij deze ontwikkeling is veel aandacht voor de openbare ruimte, de uitstraling van het gebied, het bieden van voorzieningen in een woonservicezone. Het gebied wordt voor een groot deel heringericht en een stuk aantrekkelijker gemaakt.

Tijdens deze lezing neemt Willem Hein Schenk van Architectenbureau Zwarte Hond de bezoeker mee naar de visie achter de verschillende ontwikkelingen. Hij gaat in op het stedenbouwkundig ontwerp, de kwaliteiten van de gebieden en gebouwen en de toegevoegde waarde voor Alphen aan den Rijn. Ook vertelt hij meer over hoe een dergelijk ontwikkelingstraject in zijn werk gaat. Deze lezing is interessant voor iedereen die een kijkje in de keuken van een architectenbureau wil nemen, die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van Alphen tot volwaardige stad, en die benieuwd is hoe een dergelijke grote binnenstedelijke ontwikkeling in zijn werk gaat.

CAS Alphen is het Centrum voor Stedebouw en Architectuur in Alphen. CAS Alphen daagt uit, prikkelt, verrast, verleidt en verwondert. De doelstelling is bij een breed publiek belangstelling, kennis en discussie over architectuur en stedenbouw te stimuleren. Hiertoe organiseert CAS Alphen een breed scala aan lezingen, workshops, discussies en andere vormen van interactie. Thema van 2008 is "Duidelijk Alphen": zoektocht naar de identiteit van de stad.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook