> > Nationale bibliotheek Luxemburg door Bolles + Wilson

Nationale bibliotheek Luxemburg door Bolles + Wilson

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

04-09-2013 - In 2003 won Bolles + Wilson de prijsvraag voor de Bibliothèque Nationale de Luxembourg. Onlangs is het ontwerp voor een nieuwe locatie gepresenteerd, dat in 2014 gebouwd gaat worden.

foto's: Tomasz Samek / overige beelden: Bolles + Wilson

De ontwikkeling van de bibliotheek lag na de prijsvraag vijf jaar stil. De nieuwe bibliotheek met het geoptimaliseerd programma krijgt een plaats aan de Avenue John F. Kennedy. Het programma omvat 39.000 m² met bibliotheek, leeszalen, conferentiezalen en archief. De transparante entree op straatniveau wordt bekroond door gesloten conferentiezalen die uitkragen.

Het hart van de bibliotheek wordt gevormd door een landschap van terrassen met leesplekken. Aan de achterzijde worden vijf ondergrondse lagen met archieven gerealiseerd. Hier wordt het waardevolle historische documenten van het Hertogdom Luxemburg ondergebracht. In deze bunkerachtige ruimten wordt de temperatuur op een constante temperatuur van 18 graden gehouden.

De bibliotheek kent een lineaire organisatie die uiteindelijk voert naar het achterste en hoogste leesterras dat aansluit op het niveau van het bos direct achter de bibliotheek.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook