> > Hoogste punt Markthal Rotterdam

Hoogste punt Markthal Rotterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-09-2013 - Vandaag is het hoogste punt gevierd van de door MVRDV ontworpen Markthal in Rotterdam.

tekst: Bart van Hoek / beelden: MVRDV en Bart van Hoek

De Markthal wordt gebouwd in het Laurenskwartier, naast station Blaak en op loopafstand van de Koopgoot. Naast het gebouw wordt de Rotterdamse buitenmarkt gehouden. Het gebouw meet 120 bij 90 meter en is 11 verdiepingen hoog.

In een toelichting op de situatie zegt architect Winy Maas van MVRDV dat de Markthal past in de ontwikkeling van meer grootschalige gebouwen aan de Binnenrotte. Hij is kritiek dat de hal nu aan een zijde dicht bij een schoolgebouw staat voor met de opmerking dat een stedenbouwkundige situatie niet permanent is en Rotterdam een stad is die zich snel ontwikkeld.

Het concept van De Markthal voorziet in een grote overdekte ruimte waar zo'n 100 ondernemers verse producten kunnen aanbieden. Aan beide zijkanten komen winkels (waaronder een kookwinkel, een wijnhandel en een traiteur) en restaurants. Het souterrain biedt plaats aan een supermarkt, een slijterij en een drogisterij. Onder het gebouw is een meerlaags parkeergarage met 1.200 plaatsen.

Aan weerszijden van de Markthal komen 228 appartementen, zowel huur- als koopwoningen. Deze woningen vormen een soort gewelf, op het hoogste punt, 40 meter, raken ze elkaar. 3 dubbel glas zorgt voor voldoende geluidsisolatie tussen De Markthal en woningen. Bijzonder aan de constructie van het gebouw is dat het een geheel in het werk gestorte boog is. De draagconstructie van de woningen is gerealiseerd met tunnelkisten. De woningen worden ontsloten via zes stijgpunten, drie aan elke zijde.De Markthal wordt bekroond met woningen die 1,2 miljoen euro gaan kosten. Deze woningen vormen het dak van De Markthal en zijn voorzien van patio's met een glazen vloer.

De Markthal krijgt gevels van natuursteen, hetzelfde natuursteen dat in de bestrating in het centrum wordt toegepast. Voor de overige elementen koos Winy Maas voor het neutrale grijs. De koppen van de hal worden voorzien van glazen puien met de grootste kabelnetgevels van Europa.

Aan de binnenzijde van De Kunsthal, het gewelf, komt een van de grootste kunstwerken van Nederland. Kunstenaar Arno Coenen ontwierp hiervoor een enorme afbeelding die verwijst naar de producten die er verkocht worden. Het kunstwerk wordt geprint op aluminium panelen.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook